Cerar vodi novu Vladu u borbu protiv krize

Parlament Slovenije većinom glasova je potvrdio 16 novih ministara koje će predvoditi predsjednik Vlade Miro Cerar.

O članovima 12. slovenske Vlade raspravljalo se gotovo deset sati.

Opozicija tvrdi da Cerar nema program koji Sloveniju može izvući iz krize. No, vladajuća koalicija, u kojoj su uz stranku Mire Cerara, još i DeSUS (Stranka umirovljenika i Socijaldemokrati), ima većinu u parlamentu, pa izglasavanje Vlade nije bilo upitno.

Slovenija je tako, četiri i pol mjeseca nakon ostavke Vlade Alenke Bratušek, ponovno dobila Vladu s punim ovlastima.

Izazovi

Čeka ih ekonomija u kojoj se, uprkos rastu BDP-a, kriza još itekako osjeća, a javni dug raste. Tu je i izazov koalicijskog vladanja, koje se u Sloveniji dosad nije pokazalo uspješnim.

Novi predsjednik slovenske Vlade Miro Cerar je najavio prve poteze.

“Prošle godine imali smo 71,5 posto javnog duga, a ove će godine iznositi 81 posto. Ako ne počnemo odlučno djelovati, naše današnje izdatke – plaće i penzije – otplaćivat će naši unuci. Zato ćemo morati napraviti rebalans državnog budžeta za 2014, a pripremit ćemo i Nacrt budžeta za 2015.”

Nova vlada će se sastati u najkraćem mogućem roku, možda već u četvrtak uvečer ili u petak, a sastanak će, prema najavama, pratiti i predsjednik Republike Borut Pahor.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon potvrde u Državnom zboru, Miro Cerar ima dvije sedmice da sastavi novu vladu Slovenije. Ovaj pravnik i univerzitetski profesor, na izborima 13. jula osvojio je 36 od ukupno 90 poslaničkih mandata. U budućoj koaliciji uz njegovu stranku, učestvovat će i penzioneri te Socijalni demokrati. Izvještava Ivan Čorkalo.

Mandatar nove slovenačke Vlade, Miro Cerar, sa predsjednicima koalicionih  stranaka DeSUS i Socijal-demokrati – potpisao je koalicioni sporazum. Sa više detalja iz Ljubljane javila se Jasmina Kos.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO