Marina Lovrić Merzel se vraća u Hrvatski sabor

Lovrić Merzel je nedavno, nakon pet mjeseci pritvora, puštena da se brani sa slobode od optužbi za milionske malverzacije (Pixsell)

U Hrvatskoj je saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo u utorak, bez rasprave i jednoglasno, pozitivno odgovorilo na zahtjev bivše sisačko-moslovačke županice Marine Lovrić Merzel da joj prestane mirovati zastupnički mandat, a odluku ovog povjerenstva u srijedu će, očekuje se, potvrditi Hrvatski sabor.

Lovrić Merzel, koja je početkom rujna, nakon pet mjeseci, puštena iz remetinečkog pritvora da se brani sa slobode od optužbi za milijunske malverzacije, sukladno zakonu i u roku, podnijela je pisani zahtjev o početku obnašanja zastupničke dužnosti, rekla je predsjednica povjerenstva Gordana Sobol.

Objasnila je da zastupnički mandat po zakonu prestaje mirovati osam dana od dana podnošenja zahtjeva, što u slučaju Lovrić Merzel znači 11. rujna.

Bivša sisačko-moslavačka županica pisani je zahtjev o početku obnašanja zastupničke dužnosti u Sabor uputila 3. rujna, prenosi Hina.

S obzirom da su ispunjeni zakonski preduvjeti po kojima je mogla tražiti prestanak mirovanja mandata, povjerenstvo može predložiti jedino da ga podržimo, rekla je Sobol novinarima potvrdila da Lovrić Merzel teku sva zastupnička prava, neovisno što nije položila zastupničku prisegu.

Sumnje na milijunske malverzacije

Lovrić Merzel je početkom rujna puštena da se od optužbi za milionske malverzacije brani sa slobode.

Istraga protiv Lovrić Merzel otvorena je zbog sumnje da je svoju županiju oštetila za više od 10,5 milijuna kuna (1,38 milijuna eura), a u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno gotovo šest milijuna kuna (780.000 eura), tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna (520.000 eura), da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom, te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna (26.000 eura).

Istraga protiv nje zadnji je put proširena u srpnju, zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100.000 eura mita, koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezinog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel, koja je prije mjesec dana isključena iz Socijaldemokratske partije, odbacuje sve optužbe.

Izvor: Agencije