Elektronske licitacije zaplijenjenih kuća

Nakon dvije godine, Hrvatska vlada je donijela izmjene Ovršnog zakona. Resorni ministar tvrdi da će to ubrzati postupke zapljene, dok prezaduženi građani smatraju da im te izmjene neće mnogo pomoći.

Samo oni kojima su blokirani računi – bankama, telekomima, komunalnim preduzećima duguju gotovo četiri milijarde eura.  

Pored svog bivšeg doma Vladimir Momčilović može samo prošetati. Dvorište u kojem je odrastao posljednjih 11 godina gleda s druge strane ograde.

Kuća je zbog neplaćanja kredita prodana na sudskoj licitaciji. No, novi vlasnik nije ju platio 53.000 eura, na koliko je nekretnina s okućnicom procijenjena već za 1.300 eura.

„Vrativši se s posla 5.11.2003. nekretnina je bila ispražnjena od sve pokretnine, namještaja, svih stvari, promijenjeni su ključevi i nisam mogao ući u svoju nekretninu”, kaže Momčilović.

”Slučaj je razmatrao i Ustavni sud. On je kazao da je nekretnina prodana suprotno zakonu – koji kaže da se ovrha mora provesti što povoljnije za ovršenika. No, banka u ovom slučaju prodajom nekretnine nije namirila ni dvadesetinu duga”, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

„Samo jedan ponuđač je bio, a bila je riječ o otvorenoj dražbi. Ona je morala imati više ponuđača. I možda bi bila prodana po nekoj realnijoj cijeni, nekoj normalnijoj, pristupačnijoj”, kaže Momčilović.

Prodajna cijena 90 puta veća od kupovne

Nakon 11 godina i malo ulaganja – nekretnina je ponovno na tržištu. Novi vlasnici sada ju prodaju za 90 puta veću cijenu od one za koju su ju kupili. Za nju traže 120.000 eura.

Slučajeve poput ovoga  država ubuduće želi izbjeći.

 „Ovršeni stanovi, kuće i automobili od 1.1.2015. više se neće prodavati na zatvorenim sudskim već preko elektroničke dražbe. One će sada biti javne, provodit će ih financijska agencija – skraćeno FINA i to na svojim internetskim stranicama”, javlja Mlinarić.

„Na prvoj elektroničkoj javnoj dražbi nekretnina se ne može prodati ispod četiri petine utvrđene vrijednosti, a na drugoj dražbi nekretnina se ne može prodati ispod tri petine utvrđene vrijednosti, pri čemu vrijednost nekretnine utvrđuje sud”, navodi FINA.

Sve je više porodica u Hrvatskoj posljednjih godina koje su zbog zapljena deložirane iz svojih domova. 

Zbog izmjena  zakona u u njima mogu ostati još godinu dana od prodaje – uz plaćanje najma novom vlasniku.

Izmjene se odnose i na građane s blokiranim računima, kojih je krajem jula bilo više od 317.000. Njima se od 1. septembra zapljena ne smije provoditi nad, naprimjer, novcem koji dobivaju kao dar za djecu ili naknadu za prijevoz.

„Nije to prava pomoć, mislim prijevoz – pa zna se koliko je to kuna mjesečno, a dar za djecu, ne znam da li to itko više dobiva i koliki je to iznos… Oni ustvari idu s tim nekim sitnicama”, kaže Antun Rupa iz Udruge blokiranih građana.

”U Zakon se vraća i opomena o pokretanju ovrhe – koja se ovršeniku mora dostaviti u roku 30 dana. To bi trebalo smanjiti rast duga, jer se za vrijeme trajanja ovrhe dužniku obračunavaju kamate”, javlja Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera