Srbija: Istekao rok za dogovor o minimalcu

Nakon neuspjelih pregovora o povećanju minimalne naknade, u Srbiji je sada na potezu Vlada. Čeka se rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji bi trebao dati odgovor i na visinu minimalca.

Kompanija IMT nekada je proizvodila hiljade traktora, a sada tek par desetina godišnje. Jedan od izvoznih oslonaca nekadašnje Jugoslavije, trenutno je u procesu restrukturiranja i čeka eventualnu privatizaciju, izvještava Marko Subotić, reporter Al Jazeere.

Radnici IMT-a žive skoro od minimalca, a ni njega nisu primili već 11 mjeseci.

“Kada radnik odnese odavde platu i to pre 11 meseci od 200 i nešto evra, da li on može da preživi kada plati Infostan, struju, vodu i sve ostale dažbine koje država iziskuje od radnika? Da li on može da preživi sa tim parama, a svi imaju porodicu sa jedno ili dvoje dece?”, pita se Dragoslav Stefanović, radnik IMT-a.

Cijena radnog sata

Minimalnu zaradu u Srbiji prima skoro 400.000 ljudi. Država je prije dvije godine odredila da radni sat ne može biti manji od 115 dinara ili 0.9 eura.

Radnici su očekivali korekciju te cijene, ali je još neizvjesno da li će do toga i doći.

“Socijalno-ekonomski savet, savetodavni organ Vlade Srbije u kome sede predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade nije uspeo ni posle tri sednice da se dogovori o visini minimalne cene rada. Pošto dogovora nema, a danas je bio krajnji rok za to, konačnu odluku doneće ministar finansija i premijer”, izvještava Subotić.

Sindikati su zahtijevali povećanje minimalne cijene rada od 20 posto, što su poslodavci odbili. Kažu, nelogično je da država razmišlja o povećanju cijene rada u istom trenutku kada planira smanjenje plata u javnom sektoru.

Šanse za povećanje

“Ako bi se minimalac povećao, onda se anulira sve ono što će Vlada doneti ka potrebi smanjivanja zarada. Čak zahtevi su da to bude 15 odsto, nikako ne manje verovatno će kod nas doći do manjeg smanjenja plata ali potpuno je nelogično da se plate povećavaju kroz minimalnu zaradu”, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Poslodavci ističu da privreda ne može izdržati povećanje minimalne zarade, naročito u godini koju će Srbija vjerovatno završiti u recesiji.

Minimalnu cijenu rada trebalo bi da poštuju svi, ali, kako priznaju u Uniji poslodavaca, postoje i privrednici koji svojim radnicima isplaćuju i plate manje od zakonom propisanih 21.000 dinara ili oko 170 eura.

Novu minimalnu cijenu rada odredit će Vlada Srbije donošenjem rebalansa ovogodišnjeg budžeta, a najavljuje se smanjenje plata u javnom sektoru i penzija.

Izvor: Al Jazeera