Predstavnici turističkih agencija iz Turske u BiH

Predstavnici turističkih agencija iz Turske će posjetiti turističke atrakcije u BiH (EPA)

Turska aviokompanija Turkish Airlines (THY) u saradnji s turističkom agencijom Devim Tours je u Sarajevo dovela predstavnike 15-ak turističkih agencija iz regije Izmira u Turskoj, kojima će biti predstavljeni potencijali za zimski turizam u Bosni i Hercegovini, kako bi u ovu zemlju narednih godina iz Turske tokom zimskog perioda bio privučen još veći broj turista.

Predsjednik upravnog odbora turističke agencije Devim tours Bulent Bicer je za agenciju Anadolija izjavio da je cilj posjete prezentacija neiskorištenog potencijala zimskog turizma u BiH.

“Cilj posjete je predstaviti potencijal turizma u BiH velikim turističkim agencijama iz Turske kako bi privukli što veći broj turista iz ove zemlje”, naglasio je Bicer, dodajući da u BiH postoji veliki potencijal za zimski turizam.

“Postoji veliki potencijal za zimski turizam u BiH. Mi već četiri godine radimo na tome i stalno dovodimo grupe turista iz Turske, ali želimo taj oblik turizma dodatno razviti i promovirati. Kao što znate, u Sarajevu su održane Olimpijske igre 1984. godine. Postoje brojne staze za skijanje i dobra infrastruktura za zimski turizam, a to je veliki potencijal”, kazao je Bicer.

‘Veliki potencijal’

On podsjeća da Turska ima 77 milion stanovnika što, prema njemu, predstavlja veliki potencijal u smislu turista koji bi zimi posjećivali BiH.

“Također, obzirom na snažne kulturne i historijske veze Turske i BiH i dobre uvjete za zimski turizam u ovoj zemlji, smatramo da ćemo narednih godina iz Turske u BiH dovesti mnogo više turista”, istakao je Bicer.

On je podsjetio da u Bugarsku iz Turske svake zime odlazi 300.000 turista, koji tamo provode odmor.

“Želimo te grupe turista usmjeriti i dovesti u BiH i zato smo i doveli predstavnike turističkih agencija kojima prezentiramo skijaške centre u BiH kao i druge turističke atrakcije kao što su Mostar, Travnik i druga mjesta. Mislim da će iz Turske narednih godina stizati još više turista u ovu zemlju. I sam vidim da u BiH svake godine dolazi sve više turista iz Turske”, zaključio je Bicer.

Predstavnici turističkih agencija iz Turske u BiH će boraviti četiri dana, prilikom čega će se upoznati s ljepotama turističkih atrakcija u BiH kao što su grad Sarajevo, planina Jahorina, Vrelo Bosne, Bjelašnica, Mostar, Počitelj, Blagaj, Travnik i brojna druga mjesta.

Izvor: Agencije