Srbija: Bez dogovora o najnižoj cijeni rada

Članovi Socijalno-ekonomskog savjeta (SES) Srbije nisu uspjeli doći do zajedničkog rješenja koliko bi minimalna cijena rada trebala da iznosi u sljedećoj godini, izjavio je ministar rada Aleksandar Vulin.

On je podsjetio da rok izjašnjavanja SES-a o minimalnoj cijeni rada ističe sutra, ali da će Vlada na jednoj od narednih sjednica donijeti odluku o tom pitanju, istakavši da se minimalna cijena rada primjenjuje od 1. januara naredne godine.

”Preveliki zahtevi sindikata, s jedne strane, a premala ponuda  poslodavaca, s druge strane je zašto danas i u prethodne dve nedelje nije moglo da dođe do dogovora o minimalnoj ceni rada”, javio je reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Branislav Čanak o minimalnoj cijeni rada u Srbiji 

Trenutna visina minimalne cijene rada je 115 dinara, što je skoro 0,90 eura. Sindikati traže da to bude 1,1 euro, a poslodavci to ne mogu da prihvate.

Predsjednik sindikata “Nezavisnost”, Branislav Čanak, za Al Jazeeru je rekao kako je nepodizanje cijene rada još jedan korak Srbije ka ivici apsolutnog siromaštva.

Ocjenjuje da stanje u državnom budžetu vjerovatno nije zadovoljavajuće, ako je Vlada odlučila da se ogluši na zakonske odredbe.

Ranije je najavljeno kako će Srbija uvesti mjere štednje kroz smanjenje plata i penzija. 

Javni sektor troši više nego što zarađuje

Zasjedala je i Vlada Srbije o rebalansu budžeta. 

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da se u budžetskom sektoru troši više nego što se zarađuje i da je u narednoj godini potrebno uštjedeti 700 miliona eura.

Vučić je kazao da je u svim ministarstvima i javnim preduzećima, čiji su direktori prisustvovali sjednici, neophodno ostvariti maksimalne uštede i unaprijediti efikasnost poslovanja.

Na sjednici su razmatrane konkretne mogućnosti ušteda i poboljšanja efikasnosti u svim javnim preduzećima i budžetskim ustanovama.

Vođa Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta stranka podržati ekonomske mjere Vlade Srbije i dodao da će narednih dana o tome razgovarati sa premijerom.

Izvor: Al Jazeera i agencije