Sisak i Gradiška dočekuju vodeni val

U toku je gradnja nasipa, dok vodostaji rijeka rastu (Edina Zuko / Pixsell)

Vodeni val napustio je Karlovac i kreće se prema Sisku i Gradišci na sjeverozapadu BiH, u kojoj je proglašeno vanredno stanje.

U Prijedoru su stotine kuća u prigradskim naseljima pod vodom, a ugroženo je i Livno.

Karlovački pročistač otpadnih voda je van funkcije, pa otpadne vode idu direktno u rijeku Kupu. Gotovo trećina hrvatskih županija bori se sa poplavama.

U Sisku, nadležne službe očekuju najkritičniju situaciju tijekom ponedjeljka i utorka, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Vrh vodenog vala se, naime, očekuje u ponedjeljak na području Letovanića, a u Sisak bi trebao stići u utorak.

Jedan vodeni val Savom stiže iz pravca Zagreba, gdje su podzemne i zaobalne vode poplavile dio garaža, podruma i ulica u naselju Kajzerica, a drugi Kupom iz Karlovca, te se očekuje njihovo moguće spajanje.

Prema procjenama nadležnih službi, ima dovoljno vremena za pripremu obrane na kritičnim mjestima, a zasad nema potrebe za evakuacijom.

Kritična je situacija i u Međimurju, na sjeveru Hrvatske, gdje je u općini Nedelišće proglašena opća opasnost zbog poplava, a na Muri su na snazi izvanredne mjere obrane. Očekuje se i vodeni val iz Slovenije.

Sinoć je od vodenog vala obranjen Karlovac.

U novim poplavama koje su pogodile regiju, tisuće objekata su pod vodom u Sloveniji, gdje je jučer poginula jedna žena, kada je bujica kod Vranskog odnijela vozilo Auto-moto saveza.

Tijelo muškarca stradalog u istoj nesreći pronađeno je danas, a uzrok nesreće se utvrđuje, priopćila je policija u Celju.

Građani i vojska učvršćuju nasipe

Poplavljena područja Sisačko-moslavačke županije su Grad Glina, općina Topusko, općina Lekenik, Dvor, Hrvatska Kostajnica, Novska i Kutina.

Na ugroženom području angažirane su stotine vojnika, vatrogasaca i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. 

Na sisačkom području vojska i mještani učvršćuju nasipe i grade zečje nasipe u Žažini i Sunjskom Selištu.

Krizni stožer u Karlovcu je objavio da je taj grad obranjen nakon rekordnih vodostaja Kupe i Korane, zabilježenih u ponoć, od 845, odnosno 844 centimetra, prenose hrvatski mediji.

Kupa i Korana su na području Karlovca u laganom opadanju od noćas, a izvanredno stanje je još na snazi. U Karlovcu su evakuirani najugroženiji građani.

Opća opasnost u Nedelišću

Zbog velike količine padalina i poplava rano jutros je za područje najveće međimurske općine Nedelišće proglašena opća opasnost.

Kako je rekao načelnik općine Darko Dania, najkritičnije je u naseljima Črečan i Macinec, gdje se voda prelila iz potoka Zelina i poplavila cijelo središte mjesta.

Problemi su i u Trnovcu gdje se izlila Trnava, a grade se zečji nasipi kako bi se zaustavilo daljnje nadiranje vode, prenosi Hina. 

Bujica je odnijela dio pruge na samoj granici sa Slovenijom, pa je do daljnjega zatvoren međunarodni željeznički promet između Macinca i Središča ob Dravi u Sloveniji.

Prema podacima klimatološke stanice Nedelišće, u protekla 24 sata palo je 95 litara kiše po četvornom metru, dok je u posljednja tri dana ukupno palo 160 litara.

Kritično je i u ostatku Međimurja, a čak 85 posto županije suočava se s problemima. Vatrogasci su tijekom noći imali 100 intervencija, većinom ispumpavanja vode iz podruma.

Na rijeci Muri na snazi su izvanredne mjere obrane od obrane. 

Do daljenjega je zatvoren malogranični granični prijelaz sa Slovenijom Sveti Martin na Muri – Hotiza. Za rijeku Dravu od granice sa Slovenijom do varaždinskog mosta na snazi su redovne mjere obrane od poplave.

Vanredno stanje u Gradišci

U Bosni i Hercegovini je poplavljeno najmanje 500 kuća na području Gradiške te 250 na području Prijedora. Izvanredno stanje proglašeno je u nekoliko područja.

U Prijedoru se voda počela povlačiti u poplavljenim dijelovima naselja. Civilna zaštita i dalje dežura i obilazi poplavljene, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

U Gradišci je sinoć proglašena izvanredna situacija. Očekuje se daljnji rast Save tijekom dana i plavljenje nebranjenih područja, tj. oranica uz Savu u okolnim selima.

Pumpa se voda iz kanalizacijskih cijevi i podruma mobilnim pumpama, jer je jedna od pumpnih stanica uz Savu u kvaru.

Štab za vanredne situacije je naredio da se pripreme paketi vode i hrane za domaćinstva koja se nalaze na nebranjenim područjima.

Štab smatra da su sve nadležne službe i privredni subjekti, kao i svi raspoloživi resursi, u stanju pune mobilnosti. 

Usljed obilnih padalina vodostaj rijeke Une i danas je porastu, podaci su Hidrometeorološkog zavoda bh. entiteta Republika Srpska.

Situacija na poplavljenim područjima u bh. entitetu Federacija BiH popravlja se, stanje se normalizira, a vodostaji su u opadanju, priopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite.

U subotu su poplave prijetile područjima općina Cazin, Sanski Most, Bosanska Krupa, Ključ, Bihać te Zenica i Žepče.

Izvor: Al Jazeera i agencije