Uz stranačke, u Drvaru i zastava Srbije

Izborna kampanja počela 12. septembra i traje do 11. oktobra (Anadolija)
Izborna kampanja počela 12. septembra i traje do 11. oktobra (Anadolija)

Drvar je prvi dan zvanične izborne kampanje za opće izbore u Bosni i Hercegovini osvanuo sa plakatima i bilbordima političkih stranaka, ali je uz zastave Saveza nezavisnih socijaldemokrata na jednom gradskom šetalištu osvanula i zastava Republike Srbije.

Fotografije koje je snimila ekipa agencije Anadolija prikazuju zastavu Srbije pored zastava SNSD-a na šetalištu pored Javne ustanove Centar za kulturu i sport Drvar u samom centru grada.

Prije početka izborne kampanje, Centralna izborna komisija BiH pozvala je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i izjava koje dižu tenzije i da vode fer izbornu kampanju.

Izborna kampanja počela je 12. septembra i traje do 11. oktobra u 07:00 ujutro, kada počinje izborna šutnja.

Novčane kazne

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji na koju posebno skrećemo pažnju je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka, ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, istakao je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je: uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost.

Isto se odnosi na  postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje  u ime bilo kog političkog subjekta.

Izvor: Agencije


Povezane

Da li su u BiH moguće promjene? Šta nude političke partije, a kakva su očekivanja građana? Da li će predstojeći izbori biti fer i demokratski? Zvanično je počela predizborna kampanja za opće izbore u BiH koji su raspisani za 12. oktobar. Ko će i kako tu državu voditi do 2018. godine? Da li političke partije […]

U protekle četiri godine stranke na vlasti ispunile su tek tri posto obećanja datih u predizbornoj kampanji 2010. godine. Sada na izbore izlaze sa gotovo istim programima i istim obećanjima. Analitičari apeluju – loše vladanje u protekle četiri godine ne smije da bude razlog za bojkot oktobarskih opštih izbora. Prilog Nadine Maličbegović. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO