Romi u Srbiji traže legalizaciju naselja

Članovi Lige Roma, Stalne konferencije romskih udruženja građana (SKRUG), u Beogradu su predstavili Nacrt zakona o legalizaciji održivih neformalnih romskih naselja, koji je, kako tvrde, trebalo da donese država, ali nije bilo političke volje.

Navodeći da su romska naselja bila mnogo ljepša prije Drugog svjetskog rata, članovi Lige Roma istakli su da aktuelni Zakon o legalizaciji ne prepoznaje legalizaciju čitavog naselja, već se odnosi na pojedinačne građane, a i obimna pravno-imovinska dokumentacija Romima otežava legalizaciju.

U Nacrtu je predviđena legalizacija naselja, sa više od 100 stanovnika, izgrađenog prije 1971. godine. 

Prema ovom prijedlogu, moglo bi biti legalizovano desetak naselja samo u Beogradu, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Lige Roma Osman Balić.

Krive državu za ignorisanje problema

“Uslovi stanovanja Roma su svima poznati, ali je problem što država to ignoriše”, rekao je Balić.

Dodao je da je Nacrt proistekao iz brojnih međunarodnih i domaćih dokumenata i konvencija, u okviru priprema za drugu fazu Dekade Roma do 2020. godine.

Arhitekta Miodrag Ferenček rekao je da to treba biti specijalni zakon, jer se brojna romska naselja nalaze na zemljištu u javnoj svojini.

Kako je kazao, trebalo bi provesti postupak konverzije u privatno vlasništvo ili dati u dugogodišnji zakup.

Nacrt zakona predviđa ograničenja i navodi da se ne može legalizovati naselje ako je pretežno izgrađeno na zemljištu nepovoljnom za građenje ili je na tuđem zemljištu, u zonama prvog stepena zaštite prirodnog dobra, oko vojnih kompleksa i slično.

Nacrt je podržala beogradska Fondacija za otvoreno društvo.

Izvor: Agencije