Opći izbori u BiH: Kazne za širenje mržnje

Opći izbori u BiH zakazani su za 12. oktobar (Anadolija)

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine pozvala je danas političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i od izjava koje dižu tenzije, te da vode fer izbornu kampanju.

Poziv je upućen povodom početka izborne kampanje za opće izbore 2014. godine u Bosni i Hercegovini, koja počinje 11. septembra i trajat će do 11. oktobra u sedam sati, kada počinje izborna šutnja.

To je period u kojem će politički subjekti upoznati birače i javnost sa svojim programom i kandidatima pred opće izbore 12. oktobra.

Predstavnici medija i birači pozvani su da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju, jeste korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralno izborna komisija BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka [pet hiljada eura], ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja, kao i učestalosti”, rekao je novinarima predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić.

Opstrukcija novinara

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, kao i vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna ravnopravnost.

Postavljanje predizbornog materijala dozvoljeno je samo na predviđenim mjestima.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, kao i lažno se predstavljati u ime bilo kojeg političkog subjekta.

Za učešće na oktobarskim općim izborima ovjereno je ukupno 113 političkih subjekata, od čega 65 političkih stranaka, 24 nezavisna kandidata i 24 koalicije.

Ukupno je žrijebano 98 političkih subjekata (50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata), koliko će ih se pojaviti na glasačkom listiću.

Ovjereno je 735 kandidatskih listi i 7748 kandidata, od čega 3276 žena ili 42 posto i 4472 muškaraca ili 58 posto.

Ukupno je na nivou BiH evidentirano 3.278.908 birača, od čega 2.030.076 birača u entitetu FBiH i 1.214.832 u entitetu Republika Srpska.

Pitanje prebivališta

Za glasanje izvan BiH registrovano je 42.139 birača.

Kada su u pitanju birači iz Brčko distrikta BiH, ukupno 45.317 birača ima određenu entitetsku opciju, od čega 24.789 birača za FBiH i 20.528 birača za RS. Birači koji nemaju određeno entitetsko državljanstvo, koje opredjeljuje birača da li glasa za organe Federacije BiH ili Republike Srpske, a takvih je prema zadnjim podacima 39.974, neće moći ostvariti pravo glasa na općim izborima 2014. godine.

Biračima sa prebivalištem u Brčko distriktu BiH, čija imena se ne nalaze na izvodu iz Centralnog biračkog spiska i koji u periodu od 29. augusta do dana izbora prvi put optiraju za entitetsko državljanstvo, omogućit će se da glasaju nepotvrđenim – kovertiranim glasačkim listićem, ukoliko biračkom odboru predoče uvjerenje o entitetskom državljanstvu i identifikacioni dokument kojeg izdaje nadležni organ Brčko distrikta BiH. 

Za posmatranje izbornih aktivnosti i rada izborne administracije Centralna izborna komisija BiH je do sada akreditirala ukupno 82 promatrača: 34 međunarodnih, 47 nevladinih organizacija i samo jedan iz političkih subjekata.

Štampanje glasačkih listića za opće izbore 2014. godine teče predviđenom dinamikom bez zastoja i kašnjenja.

Glasački listići za birače koji borave izvan BiH i glasaju putem pošte poslani su 28. augusta, a dalje se nastavlja printanje glasačkih listića za glasanje na biračkim mjestima u BiH. Očekuje se da će ovaj posao biti završen od 21. do 25. septembra.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 12. oktobra. Pošto nije riješeno pitanje provođenja lokalnih izbora u Mostaru, potvrđeno je da neće biti održani u tom gradu.

Ovo je prvi put da se termin održavanja izbora u BiH pomjera za sedam dana, s obzirom na to da je Izbornim zakonom BiH predviđeno da to bude prva nedjelja oktobra.

Razlog pomjeranja izbora za sedam dana je vjerski praznik Kurban-bajram, čije obilježavanje pada u tom terminu.

Povećano obavezno učešće žena 

Građani će na oktobarskim izborima birati članove Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovive, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a, te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Ovogodišnji izbori će biti sedmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma i četvrti od kada se zvaničnici biraju na mandat od četiri godine.

Prije toga zvaničnici u ove organe birani su u tri izborna ciklusa u periodu 1996. do 2000. godine, na period od dvije godine.

Opći izbori 2014. održat će se bez provedene presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, kao i oni 2010. godine, što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći biti birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda PS BiH na posrednim izborima, koji se provode nakon općih.

Ni nakon četiri i po godine u BiH nisu usvojeni amandmani na Ustav BiH i izmjene Izbornog zakona BiH, kojima bi se otklonila ta diskriminacija.

Opći izbori 2014. donose i dvije novosti: prvi put na ovim izborima obavezno učešće žena na kandidatskim listama povećano je na 40 posto sa dosadašnjih 33 posto, a isti omjer zastupljenosti bit će nužno osigurati i u izbornoj administraciji – lokalnim općinskim izbornim komisijama i biračkim odborima.

Prvi put opći izbori 2014. će se provoditi i po novim odredbama u RS-u, s obzirom na to da će se 83 poslanika za Narodnu skupštinu ubuduće birati iz devet umjesto dosadašnjih šest izbornih jedinica. To je omogućeno izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a iz 2012. godine.

Izvor: Agencije