Vojni avion pao nadomak Zagreba

Vojni zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva srušio se danas kod Lomnice, nedaleko od Zagreba, a pilot je preživio, potvrdilo je Ministarstvo obrane.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zagreb su poslali ekipu na teren, a na mjestu događaja su i vatrogasci iz Velike Gorice.

Ministarstvo obrane potvrdilo je kako se pilot borbenog zrakoplova uspješno katapultirao i prizemljio, te je pri svijesti prevezen u bolnicu na liječnički pregled.

Reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić javlja kako je riječ o zrakoplovu MiG-21 Hrvatske vojske, koji je prije 12 godina bio na remontu u Rumunjskoj.

“Zrakoplov koji je pao jedan od je pet MiG-ova koji su sudjelovali u proslavi ‘Oluje’ u Kninu”, javlja Mlinarić.

Letio je iz Zadra prema Zagrebu, a prilikom slijetanja navodno je imao problema sa stajnim trapom, prenose hrvatski mediji.

“Riječ je o zrakoplovu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji nije bio na remontu u Ukrajini. Prema prvim informacijama došlo je do zatajenja stajnog trapa i zapaljenja zrakoplova. Zrakoplov je pao na nenaseljeno područje”, potvrđeno je iz Ministarstva obrane.

Eksplodirao motor

Zrakoplovom je upravljao pukovnik Stanko Hrženjak, a pilot je kasnije, na konferenciji za novinare, ispričao što mu se događalo na letu iz Zadra.

Potvrdio je kako je na letjelici otkazala i glavna i pomoćna hidraulika, pa je zato zrakoplov samo 15-ak sekundi prije mogućeg slijetanja postao neupravljiv.

“Išao sam na najkraći mogući put za slijetanje, no tada je eksplodirao motor. Dim je ispunio kabinu i uključio se signalizator opasnih režima. Bio sam na 500 metara visine, pri brzini od 400 kilometara na sat. Spustio sam se na 200 metara i katapultirao se. Nastojao sam da avion ne padne na kuće”, ispričao je Hrženjak, a prenio Novi list.

Napomenuo je kako tijekom poletanja u Zemuniku nije bilo problema.

Pilot je napravio još nekoliko krugova iznad područja oko Velike Gorice kako bi potrošio što više goriva, a da bi šteta kod pada bila što manja, te je pritom tražio nenaseljeno područje gdje će usmjeriti zrakoplov.

“Svjesno sam preuzeo rizik letenja na tome avionu. Moj trening je ono što mi daje predispozicije”, istaknuo je Hrženjak, pilot s 25 godina iskustva koji se iz nesreće izvukao potpuno neozlijeđen.

MiG-u istekao vremenski rok

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Dražen Šćuri potvrdio je kako je MiG-u istekao vremenski rok, a u uporabi je bio zbog kašnjenja borbenih zrakoplova koji su bili na remontu u Ukrajini.

“Riječ je o avionu kojemu su istekli vremenski resursi, odnosno traju do 15. kolovoza. To nije trebao biti njegov zadnji let, ali je činjenica da je ovaj avion bio u opticaju samo zato što su kasnili oni avioni koji su bili na remontu u Ukrajini. Inače ne bi bio”, rekao je Šćuri.

Naglasio je kako istek vremenskog resursa ne znači da avion više ne može letjeti.

“Naime, nije mu istekao radni resurs, koji je daleko bitniji od vremenskoga. Nitko tako vrijedne avione ne izvlači iz opticaja zato što im je istekao vremenski resurs, on se može produžiti”, pojasnio je.

“Avion je radno još bio sposoban i dosad je odradio oko 60 do 70 posto naleta.  Sve je u skladu s pravilima i dopušteno mu je letjeti”, rekao je Šćuri, navodeći kako je “zrakoplov star više od 30 godina, ali u potpunosti ispravan”.

O nesreći je obaviješten ministar obrane Ante Kotromanović te su formirana dva povjerenstva koja će utvrditi razloge nesreće.

Jedno će povjerenstvo nastojati utvrditi razloge zbog kojih je došlo do požara i otkazivanja hidrauličnog sustava, dok će se drugo baviti utvrđivanjem eventualnih pogrešaka u zapovjednome lancu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada