Podgorica bez vlasti, zastoj u razvoju grada

Više od dva mjeseca nakon izbora i pregovora političkih stranaka glavni grad Crne Gore i dalje je bez vlasti.

Aktuelnom gradonačelniku Podgorice i njegovom zamjeniku istekao je mandat, ali zakon ne definiše tačan rok za imenovanje novih, a time ni rok za nove izbore u slučaju da nema dogovora.

Analitičari kažu da bi to, kako vrijeme prolazi, sve više moglo uticati na funkcionisanje grada.

Građani Podgorice, u kojoj živi trećina stanovništva Crne Gore, ni dva mjeseca nakon izbora nemaju gradsku vlast i zbog toga su nezadovoljni.

„Naporno je to i psihički, na narod i na njih i to će trajati još dugo“, ukazuje Esad iz Podgorice, dok njegov sugrađanin Mićo predlaže: „Neka bude opet glasanje, pa ko bude bolji neka ih vodi.“

„Ako bi mogla prinudna uprava da bude, razumiješ, da se raskrsti ovaj lopovluk“, ukazuje Podgoričanin Zarija, dok je Vesni „sasvim svejedno ko će biti na vlasti“.

Čekanje utiče na funkcionisanje grada

Na pitanje da li u ovom momentu sve institucije u opštini Podgorica funkcionišu kako treba, iz uprave grada Al Jazeerinoj reporterki Milici Marinović je odgovoreno kako „do sada nije bilo većih problema“.

S tim se ne slažu opozicioni predstavnici u Skupštini grada i kažu kako čekanje utiče na fukcionisanje Podgorice.

„Potpuno je stao nekakav mogući razvoj, pošto ne znamo u kom pravcu treba da se kreće dalje grad. Sa druge strane, budući da je ljeto ovdje uvijek postoji opasnost da se desi neka vanredna situacija i tada bi izašlo do kraja na vidjelo da mi nemamo mogućnost funkcionisanja“, ukazuje Goran Radonjić, odbornik Demokratskog fronta.

‘Problemi će rasti’

Da će problemi samo rasti slaže se i politički analitičar Zlatko Vujović, te najavljuju kako bi sve moglo da potraje do septembra i tada će se, kaže, znati da li će se postići politički dogovor. Ako ne, opcija su novi izbori ili čekanje pola godine za prinudnu upravu.

„Postoje problemi u naplati poreza. Manja je disciplina, jer kada kuća nema onog ko je vodi, onda naravno da su sve službe manje efikasne, jer su svi u iščekivanju šta će se desiti, hoće li oni ostati na tim pozicijama, da li će biti smijenjeni? Jednostavno niko nije spreman da preuzima neke poteze koji bi ga eventualno izložili kritici“, smatra Vujović.

Na izborima u Podgorici najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS) aktuelnog premijera Mila Đukanovića, kojoj nedostaje mandat za vlast u gradu.

Pregovori sa koalicionim partnerom na državnom nivou socijaldemokratama (SDP) su propali, kao i naknadni pregovori SDP-a i opozicije.

Izvor: Al Jazeera