Vojska Srbije i KFOR pojačavaju patrole

General Farina (lijevo) osudio je napade na snage sigurnosti Republike Srbije (AP)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković i komandant KFOR-a Salvatore Farina dogovorili su danas, poslije ubistva pripadnika Žandarmerije kod Kuršumlije, hitno pojačavanje zajedničkih patrola, posebno u rejonima u kojima je uočena bespravna sječa šume.

Diković je u telefonskom razgovoru sa generalom Farinom tražio “veće angažiranje snaga KFOR-a duž administrativne linije”,upravo kako “bi se spriječile ilegalne aktivnosti na tom području”.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i komandant KFOR-a “dogovorili su hitno pojačavanje zajedničkih patrola, posebno u rejonima u kojima je uočena bespravna sječa šume”.

General Farina je, također, osudio napade na snage sigurnosti Republike Srbije, dodala je Vojska Srbije u saopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

Kosovska policija još nije reagirala na ove događaje, dok tamošnji mediji citiraju srpske izvore.

Nepoznati napadači

Pripadnik Žandarmerije Srbije Stevan Sinđelić preminuo je od posljedica rana zadobijenih u napadu na srpsku policiju u blizini Kuršumlije.

Teško je ranjen u rejonu sela Orlovac u općini Kuršumlija kada je više, za sada nepoznatih osoba albanske nacionalnosti iz vatrenog oružja pucalo na žandarme koji su osiguravali mjesto uviđaja, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

MUP te zemlje saopćio je ranije da će u taj dio biti poslane snažne policijske snage, sa zadatkom da zaštite živote pripadnika policije, lokalnog stanovništva i vitalne interese zemlje, naredio je ministar policije Nebojša Stefanović.

Reakcija MUP-a

MUP je sinoć saopćio da je u razmjeni vatre policije i većeg broja osoba albanske nacionalnosti koje su zatečene da sijeku šumu u rejonu sela Orlovac u općini Kuršumlija, povrijeđen jedan Albanac.

Stefanović je, kako se navodi u saopćenju policije, ocijenio da je žandarm Stevan Sinđelić ubijen u terorističkom napadu.

“Republika Srbija neće tolerisati terorističke napade na svojoj teritoriji i policija će najoštrije odgovoriti na svaki napad. Zahtevaćemo da se počinioci terorističkog akta pronađu i najoštrije kazne”, naveo je Stefanović.

Izrazio je saučešće porodici Stevana Sinđelića.

Izvor: Agencije