Vrbanjci: Bez nacionalnih predmeta za Bošnjake

Ukupno 120 učenika u Vrbanjcima izgubilo je prošlu školsku godinu (Al Jazeera)

Ministarstvo prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska ni ove školske godine u nastavni plan i program neće uvesti grupu nacionalnih predmeta za bošnjačke učenike u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, potvrdio je u utorak ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija, javlja Anadolija.

Prema njegovim riječima, razlog takve odluke leži u zahtjevu RS-a da se ista prava daju i učenicima srpske nacionalnosti u osnovnom obrazovanju u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Iako, kako je to i sam potvrdio, u 20 osnovnih škola u RS-u bošnjački učenici pohađaju nastavu iz grupe nacionalnih predmeta, Mutabdžija smatra da se “učenici u Vrbanjicima ne diskriminišu po nacionalnoj osnovi”.

“Privremeni sporazum o pravu konstitutivnih naroda, odnosno Bošnjaka i Hrvata u RS-u i Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine, na izučavanje grupe nacionalnih predmeta je političkog karaktera. Tamo gdje se ta prava koriste, mi ih ne oduzimamo, ali želimo da se ista prava primjenjuju prema svoj djeci u Bosni i Hercegovini. Nama treba novi politički dogovor, koji će postati dio zakona o vaspitanju i obrazovanju, što sada nije slučaj”, kazao je Mutabdžija.

Sastanak s roditeljima

Entitetski ministar obrazovanja je najavio kako će se tokom ove sedmice sastati s roditeljima bošnjačkih učenika u Vrbanjcima.

“Očekujemo da oni prihvate našu ponudu i polože razredni ispit na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, kao što su to učinili učenici iz Konjević-Polja, i da na taj način nastave pohađanje redovne nastave u ovoj školskoj godini”, rekao je Mutabdžija.

Potvrdio je i da su bošnjački učenici iz osnovne škole u Konjević-Polju koja je, također, u RS-u, upisani u stariji razred.

“Smatramo da je to dobar potez i mi ih željno očekujemo”, rekao je ministar.

‘Neka to riješe političari’

Međutim, Nedžad Smajlović, čije troje djece pohađa školu u Vrbanjcima, za Al Jazeeru kaže da, ako je to tako kako govori ministar, njegova djeca ni ove godine neće ići u školu.

“Ja sam zatečen, nisam znao za tu izjavu. Svejedno, moja djeca će izgubiti još jednu godinu. Niko od roditelja bošnjačke djece nema ništa protiv da sva djeca imaju ista prava, ali neka to političari riješe između sebe, neka djeca ne ispaštaju. Imali su ljetni raspust, čitava tri mjeseca da ovo riješe, a nisu. Njima je stalo samo do izbora i toga kako će ih doživjeti njihovo izborno tijelo, a ne i do više od 120 djece, koja su ni kriva, ni dužna”, kaže Smajlović.

Njegova najstarija kćerka je trebala ove jeseni krenuti u srednju školu, ali je još u osnovnoj i mora ponavljati deveti razred.

Godinu će ponavljati i njegova mlađa djeca – sin šesti razred, a mlađa kćerka treći.

“Moja djeca su izgubila godinu jer nije riješeno pitanje nacionalne grupe predmeta, a ako se ovo nastavi, sve mi se čini da će na kraju svi ići u isti razred”, pokušava se našaliti Smajlović.

Na sastanku roditelja, održanom prošle sedmice u Vrbanjcima, donesena je odluka da djecu ni ove školske godine neće slati na nastavu ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima i djeci omogući da u okviru redovnog nastavnog plana i programa izučavaju nacionalnu grupu predmeta, prije svega, bosanski jezik.

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca prošle školske godine nisu pohađala nastavu, jer im nije omogućeno izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Zahtjevi roditelja

Roditelji djece iz Vrbanjaca i Konjević-Polja u januaru ove godine bezuspješno su tražili da se uvede nacionalna grupa predmeta, na što, prema zakonima i Ustavu RS-a, imaju pravo.

Ukupno 120 učenika u Vrbanjcima izgubilo je prošlu školsku godinu, a šestero ih se ispisalo u toku drugog polugodišta i otišlo u Njemačku i Sloveniju kako bi završili školsku godinu.

Redovna nastava u svim osnovnim školama u RS-u u školskoj 2014/15. školskoj godini počet će 1. septembra.

Za učenike sa područja pogođenih majskim poplavama na kojima su škole devastirane nastava će se održavati ili u dijelovima objekata koji su sanirani sa skraćenim časovima od 30 minuta, ili u alternativnim prostorima.

Za učenike od prvog do petog razreda u četiri osnovne škole sa područja Čelinca i Doboja UNICEF će osigurati šatore u kojima će se održavati radionice, kao dio pripremne nastave, dok škole ne budu u potpunosti sanirane.

Izvor: Al Jazeera i agencije