Sandžak uoči izbora nacionalnih vijeća

U Srbiji su za 26. oktobar raspisani izbori za Nacionalno vijeće nacionalnih manjina. Pripadnici 17 manjina birat će vijeća neposrednim putem. Na izbore neće izaći ruska i turska manjina, ali ove godine upisan je dovoljan broj Roma u poseban birački spisak te će se i njihovo nacionalno vijeće birati na neposrednim izborima.

Bošnjaci, također, biraju sastav svog nacionalnog vijeća, ali političke tenzije i stranačke podjele u toj manjini i ovaj put odražavaju se na izbor građana.

Umjesto đaka, u učionicama Osnovne škole “Selakovac” u Novom Pazaru su njihovi profesori. Pripremaju se za početak nove školske godine. Prave se planovi, prenose iskustva u školi u kojoj se drugu godinu zaredom nastava održava na bosanskom jeziku. Udžbenici su pripremljeni za sve predmete i đaci bošnjačke nacionalnosti će moći pratiti nastavu na maternjem jeziku.

“Ova škola u prvom, drugom, petom i šestom razredu imat će kompletnu nastavu na bosanskom jeziku. Tako su se izjasnili svi učenici i svi roditelji”, kaže direktor te škole Ahmedin Đerlek.

Plan i program nastave na bosanskom jeziku pripremilo je Bošnjačko nacionalno vijeće u tehničkom mandatu. Na čelu te institucije je Esad Džudžo, koji godinama radi na promociji bošnjačkog nacionalnog identiteta u Srbiji. Zbog toga je, kako kaže, iz svog prezimena ukinuo nastavak “vić” i vratio mu izvorni oblik.

“To je važno kulturološko etnogenetsko-antropološko pitanje i, naravno, ono je stvar ličnog izbora, ličnog osjećaja da li je nekom učinjena nepravda”, rekao je Džudžo.

Pogled u Tursku i Bosnu i Hercegovinu

Za dva mjeseca Bošnjaci u Srbiji ponovno će birati sastav svog nacionalnog vijeća. Iako kampanja još nije počela, političke tenzije su podignute.

Stranka Rasima Ljajića neće učestvovati na tim izborima, niti će podržati neku listu, jer smatraju da je dosadašnjim vođenjem Bošnjačko nacionalno vijeće izgubilo smisao zbog zloupotrebe ingerencija.

“Oni su privatno davali licencu nastavnicima – ko može da predaje bosanski jezik. Treba da ima univerzitet, da su to obrazovani ljudi, koji zaista daju pravo nastavnicima i učiteljima, a ne vi uđete i – evo vam licenca. Koji su to kriterijumi, koja su to pravila?”, kaže Mehmo Mahmutović iz Sandžačke demokratske partije.

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću negiraju takve navode. Nadaju se da će dobiti podršku Bošnjaka, da će ih podržati intelektualci, predsjednik Turske i bošnjački predstavnici iz Bosne i Hercegovine.

Na prošlim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće najviše glasova dobila je lista koju je predvodio tadašnji muftija Muamer ef. Zukorlić.

Noć uoči konstitutivne sjednice nadležno ministarstvo promijenilo je pravilnik, pa je, umjesto proste većine, za formiranje Vijeća bila potrebna dvotrećinska većina.

Pobjednička lista formirala je svoje vijeće, koje država nikada nije priznala, dok je dotadašnje nastavilo rad u tehničkom mandatu. Tako su Bošnjaci jedina manjina s dva vijeća.

Pravo glasa na izborima za Nacionalno vijeće Bošnjaka u Sandžaku ima gotovo 100.000 građana.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera