Tri nacionalne manjine u jednom udruženju

Nijemci, Hrvati i Italijani u Vojvodini su osnovali zajedničko udruženje za očuvanje svojih tradicija i nacionalnih posebnosti. Smatraju – važnije je pokazati kako mogu živjeti jedni sa drugima nego jedni pored drugih. 

Vojvodina je sredina bogata različitim kulturnim i nacionalnim identitetima. Prednosti tih različitosti, kažu stariji Vojvođani, mladi često zaboravljaju. Sopstvenu nacionalnost ne ističu i ne zaboravljaju je jer, razumljivo, ova sredina ima i prednosti spajanja zajedničkih vrijednosti, izvijestio je iz Subotice reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

„Hrvatski i srpski jezik zbog svoje sličnosti nisu prepreka komunikaciji, tako da oni ne osećaju na taj način svoju nacionalnu pripadnost, kako bih rekao, više verski, jer oni koji su verski opredeljeni osećaju te razlike koje se javljaju među mladima“, kaže Marijan Sabljak, profesor rimokatoličke vjeronauke.

Međusobno upoznavanje mladih i njihovo ohrabrivanje da iskažu svoju nacionalnost, ali i da poštuju druge, jedan je od glavnih razloga za osnivanje zajedničkog udruženja Nijemaca, Hrvata i Italijana.

„Mladi su zatvoreni u sebe i mi želimo da ih privučemo kod nas – da se međusobno upoznaju, da se upoznaju Nemci sa Hrvatima, Hrvati sa Nemcima, Mađarima, jer otvoreni smo prema svima. Nije to grupa od tri naroda, to je grupa od tri naroda koji su pokrenuli jednu inicijativu, jednu težnju da se pokaže Vojvodina kakva jeste i kakvi su narodi kroz istoriju bili u Vojvodini“, kaže Antun Horvat iz Hrvatskog kulturnog centra.

Povezivanje kroz kulturu

Međutim, ratovi na ovim prostorima utjecali su i na to da neki pripadnici manjina do danas imaju strah da kažu kojoj naciji pripadaju.

U Vojvodini je prije Drugog svjetskog rata bilo blizu 400.000 Nijemaca, danas samo 4.000.

Ipak, ova manjina i danas nastoji razbiti predrasude kod svojih sugrađana. Nijemci zato svojim susjedima Srbima, Hrvatima i Mađarima organiziraju besplatnu nastavu njemačkog jezika.

„Strateški je interes da upoznamo ljude sa našom kulturom i jezikom, a time i sa nama samima, i da upravo te pomenute negativne stereotipe, ako postoje, razgradimo time što će nas ljudi upoznati“, kaže Rudolf Weiss, predsjednik Njemačkog narodnog saveza.

Želja Nijemaca, Hrvata i Italijana u Vojvodini je da pokažu kako su svi narodi slični i kako imaju jednu domovinu – Srbiju, a da je za suživot potrebno međusobno razumijevanje i uvažavanje.

Upoznavanjem i povezivanjem kroz kulturu vojvođanske manjine žele dovesti do toga da je iskazivanje vlastite nacionalnosti, uz poštovanje drugih, vrlina, a ne mana.

Izvor: Al Jazeera