Meso u Makedoniji pod lupom zbog listerije

I dalje traju inspekcijske kontrole pogona mesne industrije u Makedoniji. U posljednjih mjesec i po pet osoba je umrlo od listerioze.

Dosadašnje analize potvrdile su prisustvo bakterije u svježem i smrznutom mesu iz uvoza koje u proizvodnji mesnih prerađevina koriste neke domaće fabrike.

Do sada je javno imenovan samo jedan proizvođač iz Kumanova, koji je privremeno i obustavio proizvodnju, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

“Listeriju smo pronašli u uvoznom mesu. Ovakva sirovina, kada uđe u proces proizvodnje, kontaminira i opremu bakterijama listerije, koja ima svojstvo da se zadržava. Time se povećava zagađenost”, kaže Gordana Ristovska iz Instituta za javno zdravlje.

U Institutu kažu da samo potvrđuju postojanje listerije, ne i njenu brojnost, odnosno je li njena koncentracija dovoljna da utječe na zdravlje ljudi.

Prije nekoliko dana ministar zdravstva je saopćio da je u nekim proizvodima kompanije Extra Mein pronađena bakterija listerije.

I ta fabrika koristi uvozno meso za proizvodnju mesnih prerađevina. Kompanija iz Kumanova prekinula je proizvodnju, zatvorila prodavnice i saopćenjem demantirala da njihovi proizvodi imaju listeriju.

Vlasnik ne želi govoriti. Dio građana je zbunjen.

“Institucije kažu gdje su pronašli listeriju i njima treba vjerovati, mada su izvještaji kontradiktorni – jedni govore jedno, drugi drugo. Ono što znam jeste da su ljudi preminuli ni krivi ni dužni, i taj koji je kriv na duši ih nosi”, kaže Jovica Vančovski, stanovnik Kumanova.

Pet žrtava listerioze

“Večer prije nego što su zatvorili njihove prodavnice, moj sin je kupio i svinjski vrat, i šunku, i pečenicu. Imali su goste, jeli su, i niko nije imao problema, a narednog jutra kažu da su pronašli bakterije u Exra Meinu – mislim da je sve to politička stvar”, kaže Borka iz Kumanova.

I stanovnici Vranja iz Srbije već godinama, kažu, upravo ovdje kupuju meso.

“Dosta su jeftini, dobri proizvodi, kad će da radi ko zna. Ja to kupujem svojoj deci, imam tri sina, do sada nemamo problema”, kaže Miomir Nikolić iz Vranja.

Listerioza je bakterijska bolest koja se obično javlja nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijom listerijom. 

Dosad je bakterija listerije uzrokovala bolest kod deset osoba – petero ih je preminulo, a među njima i jedna beba.

Ministarstvo zdravlja podnijelo je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca. Tužilaštvo obavlja predistražne radnje, prikuplja dokaze. U međuvremenu, mesna industrija Makedonije (MIK) zbraja gubitke.

“Gubimo domaće tržište! Već i domaći potrošač ne zna u šta vjerovati i šta jesti. Odogovrno tvrdim da mesna industrija u cijelosti radi sigurno”, kaže Vlatko Gjorgievski, direktor MIK-a.

Inspekcijske službe su i dalje na terenu. Svakodnevno, radi kontrole, uzimaju uzorke proizvoda iz domaćih fabrika mesa.

Izvor: Al Jazeera