Zašto je kažnjen beogradski list Danas

Beogradski dnevni list Danas kaznila je porezna uprava Srbije, zato što nisu imali prijavljenu osobu s invaliditetom, što je obveza poslodavaca u toj zemlji.

U tom listu su negirali navode Porezne uprave, tvrde da poštuju zakon, ali da papirologiju nisu završili na vrijeme, te da je kazna samo jedan od vidova pritisaka na taj medij. 

Sumnjaju da im je kazna izrečena zbog kritičkih tekstova o vladajućoj koaliciji u Srbiji.

Bez odgovora

„U poreskoj upravi ni Danasu, ali ni nama nisu odgovorili na zvanično upućen dopis kojim se traži objašnjenje po kom osnovu je kažnjen ovaj dnevni list i kako je kazna obračunata. Ni posle više poziva nismo mogli da dobijemo odgovor da li su i drugi mediji u Srbiji kontrolisani“, izvještava reporter Al Jazeere Marko Subotić.

Poreska uprava je ranije potvrdila kako od 114.000 registrovanih preduzeća blizu 30.000 njih, među kojima je i Danas, ima zakonsku obavezu da zaposli osobe sa posebnim potrebama, jer imaju više od 20 radnika. Tu obavezu izvršava tek 6000 poslodavaca u Srbiji.

Reagirali su i udruženje novinara i sindikat novinara. Navode da su zabrinuti, jer kaznu dnevnom listu vide kao pokušaj gušenja slobode medija.

Prosječna plata zaposlenika lista Danas je blizu 400 eura. Kazna od 50.000 eura, koju su odmah platili, uzdrmala je, kažu, budžet, ali ne, kako dodaju, njihovu uređivačku politiku.

Izvor: Al Jazeera