Upitan početak školske godine

Majske poplave su oštetile veći broj cesta koje povezuju Zenicu s okolnim naseljima. Te ceste koriste i stotine učenika na putu ka svojim školama. Štete nisu sanirane, a nove kiše donijele su i nove probleme, kaže reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.

Neizvjestan je početak nove školske godine u nekoliko osnovnih škola na teritoriji općine Zenica, zaključuje Nastavno vijeće Osnovne škole “Ćamil Sijarić”. Jedna od tih škola je i ona u selu Bistrica do kojeg se, usljed pokidane cestovne komunikacije, sada teško dolazi.

„Prema ovome do sad što smo čuli, nemamo nikakvu zvaničnu informaciju. Čisto sumnjam da će roditelji pristati na to da šalju djecu. Ja kao roditelj svoje dijete ne bih poslala, bez obzira što sam prosvjetni radnik”, kaže Silva Marunović, profesorica razredne nastave.

Ni nastavnici u selu Kolići ne znaju hoće li nova školska godina početi navrijeme.

“Ne znamo da li ćemo s prvim septembrom krenuti u školu. Putevi su u veoma lošom stanju, i koji vode do škole i koji vode od kuća do naše škole“, kaže Venesa Babić, nastavnica u Osnovnoj školi „Kolići“.

Svaka nova kiša uzrokuje nove odrone zemlje na putu ka Kolićima. Oko škole je nekoliko potoka na kojima se bujice brzo stvaraju i u stanju su onemogućiti i početak školske godine.

Škola bez vode i struje

U školi u Kolićima nema ni struje. Iako na vratima piše da voda nije za piće, nema je nikako – pokazuje nam jedan od zabrinutih roditelja. U kontaktu je, kaže, i s ostalim roditeljima i tvrdi da će ove učionice u septembru ostati prazne.

“Mještani Starkuće, Potoka Kolića i Kolića, mnogi su već čekajući da im institucije ponude neko rješenje za njihovu djecu, za školovanje učenika ovdje, oni su vidjeli da uslova za školovanje njihove djece ovdje nema”, kaže roditelj Nedim Hazić.

I centralna škola “Ćamil Sijarić” u majskim je poplavama oštećena. O situaciji u ovoj i tri područne škole, resorno ministarstvo je informirao direktor Elvedin Hasanbašić. Odgovor, kao i pomoć u rješavanju ovih problema Hasanbašić još čeka.

“Mi još nemamo zvanične informacije, odnosno potvrde da li će početi parcijalno – da li će nastava u centralnoj školi početi sa učenicima koji mogu dolaziti ili će doći do određenog prolongiranja dok se ne riješi stanje na terenu”, kaže direktor Hasanbašić.

Tri područne škole u okolini Nemile kod Zenice, u kojima je zbog otežanog pristupa upitan početak nove školske godine, pohađa blizu 180 učenika.

Izvor: Al Jazeera