Sve manje roda iz Hrvatske leti na jug

Bijele rode u Hrvatskoj provode posljednje dane prije odlaska na jug. Ali ove godine, prema toplijim krajevima letjet će manje mladih roda. Zbog obilnih kiša ovoga proljeća, veliki broj gnijezda u regiji ostao je bez podmlatka.

Stručnjaci kažu to će ostaviti traga na populaciji ove ugrožene i zakonom zaštićene vrste koja je i, inače, u padu, kaže reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

U krov crkve u Baranji svakoga se proljeća s nestrpljenjem gleda. Čeka se roda i njen podmladak.

„Svake godine ima dva-tri mala. I baš onako gledamo, pogotovo tu sam blizu, evo sad će počet’ letit’ male. Više puta znamo pogledat’, baš su onako interesantni”, kaže Marija iz Vardaraca.

Zbog kišnog i hladnog maja, mnoga gnijezda roda nakon polijeganja jaja su, ipak, ostala prazna. Ista je situacija u cijeloj regiji, kažu ornitolozi. Loše vrijeme pogodilo je gnijezda u Mađarskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini.

“Takvi prodori, koji traju i nekoliko dana zaredom, dovode do toga da se veliki broj jaja pothladi, ne dolazi do inkubacije i ptići, ako su već bili u gnijezdu, uginu”, objašnjava Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica.

Ratovi ubijaju i rode

To će se na populaciji osjetiti za dvije-tri godine, kada ovogodišnji pomladak dosegne spolnu zrelost i u ove se krajeve vrati na gniježđenje. Ljubitelji ptica procjenjuju da se u Hrvatskoj gnijezdi 1.500 roda, no to je 200-tinjak manje nego prije deset godina. Smanjenje staništa i izvora hrane jedan je od uzroka.

“Prehranjuju se na oranicama, ali i močvarama, tako da bi zaštitom takvih mjesta ljudi svakako doprinijeli očuvanju i uspješnijoj populaciji roda u Hrvatskoj”, kaže Vlatko Rožić iz Parka prirode Kopački rit.

Stručnjaci kažu da treba zaštititi i gnijezda koja neki još uništavaju. No, brojnost populacije ovisi i o uspješnosti migracijskog puta roda koje svake godine lete na jug.

Rode u Afriku stižu iz dva smjera. Jedan je zapadno – preko Gibraltara, drugi preko Bliskog istoka. No, zbog sve više ratnih sukoba u tom dijelu svijeta, mnoge ne prežive. 

Posljednjih godina sve češće, naročito u zapadnoj Evropi, rode na put uopće ni ne kreću.

“Zime više nisu tako surove i postoje primjerci koji imaju dovoljno hrane i ostaju, mogu preživjeti zimu. Onda kada to bude sve češće i češće, imate rode koje uopće ne sele”, kaže Tibor Mikuška. 

Već neko vrijeme tako žive i rode u Španiji, a za 20 godina manje praznih gnijezda, tvrde ornitolozi, bit će i u ovim krajevima.

Izvor: Al Jazeera