Rusija dopustila uvoz iz dvije firme iz Srbije

Voćari u Srbiji javljaju o naglom porastu potražnje iz Rusije (EPA)

Rusija je ukinula zabranu uvoza mliječnih proizvoda iz dvije srbijanske firme, saopćila je u subotu Vladina Agencija za zdravstvenu ispravnost hrane. 

Početkom mjeseca Rusija je uvela jednogodišnju zabranu uvoza mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća iz Sjedinjenih Država, EU-a, Kanade, Australije i Norveške, uzvraćajući na privredne sankcije Zapada zbog krize u Ukrajini.

Moskva traži nove dobavljače i pozvala je nekoliko zemalja, poput Brazila, da povećaju izvoz hrane u Rusiju kako bi nadoknadila posljedice sankcija.

Priključenje EU-u

Veterinarska i fitosanitarna služba Roselhoznadzor saopćila je u subotu da je uključila dvije srbijanske firme na popis kompanija kojima je dopušteno prodavati mliječne proizvode Rusiji i carinskoj uniji s Bjelorusijom i Kazahstanom.

Rekla je da je to ranije firmama bilo zabranjeno zbog kršenja propisa.

Agencija je ukinula zabranu upravo u trenutku kada je EU zatražio da kandidati za priključenje Uniji, među kojima je i Srbija, ne iskorištavaju zabranu Kremlja na uvoz hrane sa Zapada.

“Zašto sada? Možda Srbi žele iskoristiti trenutnu situaciju i osvojiti (ruskog) tržišta što je više moguće”, rekao je glasnogovornik Službe Reutersu.

Neki srbijanski proizvođači hrane, posebno voćari, izvijestili su o naglom rastu potražnje iz Rusije, ali su kapaciteti ograničeni. U 2013. samo 7,2 posto ukupnog izvoza Srbije, u vrijednosti od 65 miliona dolara, otišlo je u Rusiju.

Izvor: Agencije