Osijek dobija Islamski centar

Izgradnju Islamskog centra finansirat će Mešihat Islamske zajednice (Anadolija)

Medžlis Islamske zajednice u Osijeku izabrao je najbolji projekat prema kojem će u tom gradu početi izgradnju Islamskog centra vrijednog gotovo tri miliona eura.

Stručni peteročlani žiri u Osijeku je 19. jula ove godine od ukupno 33 rada pristigla na konkurs prihvatio najbolji – onaj po kojem će za pet mjeseci početi izgradnju. U žiriju su učestovali uglavnom arhitekti, među njima predstavnici lokalnog, osječkog Medžlisa i Mešihata, dogradonačelnik Grada Osijeka, predstavnik Županije osječko-baranjske i Osječkog društva arhitekata. Članovi žirija su se jednoglasno složili pri izboru najboljeg rada.

Ukupna površina budućeg centra za 2.000 registriranih vjernika muslimana iz Osijeka i okoline iznosit će 3.277 metara kvadratnih, a površina same građevine iznosit će 1.590 kvadrata. Visina munare s polumjesecom na vrhu iznosit će 30 metara. Uz molitveni prostor koji je izvana izgledom četvrtast, iznutra sferičan, bit će naslonjene ostale pomoćne prostorije Islamskog centra s jednom velikom i više manjih, otvorenih i zatvorenih zelenih površina. Centar će se graditi u osječkoj ulici Rastanci.

Predsjednik Građevinskog odbora i član žirija cijelog projekta izgradnje Enver Rečica je izjavio kako očekuje da će kamen temeljac za novi Islamski centar biti položen za otprilike pet mjeseci, koliko je potrebno za dobijanje svih potrebnih administrativnih dozvola i izradu projektne dokumentacije, koja obuhvata sve detalje izgradnje. Sama izgradnja, prema Rečicinoj procjeni, trajat će najmanje godinu do godinu i po dana.

Prezentacija projekta na izložbi u Osijeku

Projekat će u potpunosti finansirati Mešihat Islamske zajednice, a izvođač radova bit će odabran putem javnog konkursa. Rečica je kazao kako će vjerojatno pristići i većih donacija, te da su Grad i Županija pomogli u pripremnoj fazi – do izbora najboljeg projekta.

Prvu nagradu stručnog žirija i 40.000 kuna (5.000 eura) dobio je projekt kojeg je izradio tim od sedam stručnjaka studija „PROARH Mateković d.o.o.“ iz Zagreba. Po njihovom će se nacrtu graditi džamija u sklopu koje će biti i Islamski centar.

Dodijeljena je i druga nagrada za projekat, vrijedna 24.000 kuna (3.000 eura), arhitektonskom studiju iz Zagreba, te treća nagrada studiju iz Ljubljane u iznosu od 16.000 kuna (2.000 eura).

Iz prvonagrađenog zagrebačkog studija „PROARH Mateković“ su poručili kako očekuju izradu sljedeće faze projekta, koja će uključivati i izradu same makete zgrade.

Predsjednik GO Enver Rečica je naglasio kako se žiri pri izboru najboljeg rada vodio, prije svega, stručnošću, te najavio početkom septembra otvorenje izložbe u osječkoj Gradskoj galeriji, na kojoj će biti prezentirani svi radovi koji su stigli na konkurs.

Izvor: Agencije