Vučić: EU poštujemo, sankcije Rusiji ne uvodimo

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će “Srbija ispoštovati želju Evropske unije da ne daje dodatne subvencije na izvoz u Rusiju, ali nije i neće uvoditi sankcije Rusiji”.

“Ponašaćemo se u skladu sa preporukama koje smo dobili, ali mi nismo i nećemo uvoditi sankcije Rusiji”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom pisma Evropske unije istoj vladi da se ne iskoriste ruske sankcije prema EU i da Srbija ne izvozi u Rusiju.

Naveo je da građani Srbije mogu biti spokojni i trebaju znati da ta zemlja nije ničim ugrožena, iako je u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji.

Vučić je rekao da nije razumio riječ “solidarnost” u poruci EU-a, navodeći da Srbiju niko nije pitao kada je Unija uvodila Rusiji sankcije ili ta zemlja kontrasankcije.

“Je li moguće da ni krivi ni dužni, mi, koji nismo donosili odluku, koje ništa niko nije pitao, koji su gledali u se i u svoje kljuse, budemo krivi jednima i drugima?”, upitao je Vučić.

Poručio je da niko ne treba očekivati da će Srbija, zbog sukoba s kojima nema nikakve veze, osim što joj je iskreno žao zbog ljudskih gubitaka, prestati se baviti sobom, razvojem i svojim interesima.

‘Srbija ne očekuje sankcije’

“Mi nećemo brinuti njihove brige, nego brige građana Srbije. Očekujem da Evropa poštuje datu reč da otvori poglavlja 32 i 35”, rekao je Vučić, i pozvao privrednike u Srbiji da proizvode za svoju zemlju, ali i da se “ne igraju” i ne prepakiraju proizvode iz EU-a da bi ih izvezli na rusko tržište.

Vučić je naveo kako Srbija ne očekuje nikakve sankcije zbog svog stava o ukrajinskoj krizi i sankcijama, niti ima najave bilo kakvih sankcija, te dodao da ta zemlja nije ni planirala dodatne subvencije za izvoz u Rusiju.

“Mi svoju proizvodnju da zaustavljamo nećemo. Mi svoj izvoz da zaustavljamo nećemo, ali nećemo ni da uvodimo nove subvencije. Poštovaćemo zahtev EU-a”, rekao je Vučić, navodeći da je najveći vanjskotrgovinski partner Srbije upravo Evropska unija.

Naglasio je da Srbija, kada je počeo ukrajinski sukob, nije izvezla nijedan avion, brod niti tenk Ukrajini ili Rusiji.

Objasnio je da Srbija od Evropske unije nije dobila demarš, već upozorenje koje veoma ozbiljno shvata, ali da nijednog trenutka to ne želi potcjenjivati  “jer bi to bilo neodgovorno, s obzirom na to da je strateški cilj Srbije ulazak u Uniju”.

Srbija i Rusija potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini prije 14 godina, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić. 

Kroz CEFTA sporazum Srbija slobodno trguje i sa EU-om  –  62% svega što Srbija izveze odlazi u zemlje članice Unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije