Milanović: Dali smo oružje SAD-u, ali nije za Kurde

Hrvatski premijer Zoran Milanović napomenuo je da su i ranije vlade viškove oružja slale Amerikancima (Marko Mrkonjic / Pixsell)

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović potvrdio je danas da je ta zemlja udovoljila zahtjevu Sjedinjenih Američkih Država i darovala im oružje iz zaliha Hrvatske vojske, ali i naglasio da je riječ o “zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca”.

Hrvatski mediji su ovih dana izvijestili da je Hrvatska, na zahtjev SAD-a, poslala oružje Kurdima u Iraku, a Milanovića su novinari, tijekom posjeta Gunji, upitali je li to točno i je li Hrvatska zbog toga izložena terorističkoj prijetnji.

Obaveze i neugodna stanja

“Mi smo prošli jako puno i napatili se kao rijetko koji narod u Europi, a s druge se strane stalno nečega bojimo, ili nas se nečim plaši. Moramo se riješiti kompleksa koji nas povijesno opterećuje. Mi smo mlada, moderna država, članica Europske unije i NATO-a i to za sobom povlači određene obveze i određena neugodna stanja”, odgovorio je Milanović, kako javlja Hina. 

Dodao je da nije riječ o oružju za Kurde već o zanemarivim količinama u odnosu na druge koji su odgovorili na zahtjev Amerikanaca.

Podsjetio je da je Hrvatska od SAD-a nedavno dobila više od 200 najmodernijih i najskupljih kamiona, što je, ističe, najveća donacija koju je zemlja ikad dobila.

Napomenuo je da su i ranije vlade viškove oružja slale Amerikancima.

“A što će oni s time napraviti, i u koliko time pomognu borbi za demokraciju, a protiv isključivosti bilo kojeg fundamentalizma – onda je to prihvatljivo”, kazao je.

Izvor: Agencije