Vučić: Beogradu stigla protestna nota EU-a

Pretpostavlja se da se radi o zahtjevu da se ne povećava izvoz u Rusiju na račun uzvratnih sankcija prema EU (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić za sutra je najavio obraćanje javnosti povodom prosvjedne note, tzv. demarša Europske unije koja je, tvrde u Vladi, danas stigla na njihovu adresu.

Mediji u Srbiji nagađaju kako je riječ o zahtjevu da se ne povećava izvoz u Rusiju na račun uzvratnih sankcija Moskve Europskoj uniji.

Ministrica poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević – Bošković upravo je zbog mogućeg povećanja izvoza u Moskvi, gdje rusku stranu pokušava nagovoriti na mogućnost povećanja izvoza i plasmana srpskih poljoprivrednih proizvoda na to tržište.

Ono što će predložiti ruskom kolegi, kako se navodi, jeste ubrzanje procedure odobravanja i certificiranja klaonica, mesnica i farmi za izvoz svinjskog mesa i mliječnih proizvoda.

EU: Nismo slali upozorenje

U Bruxellesu, pak, tvrde kako nikakvo upozorenje, koje inače predstavlja oštru diplomatsku reakciju, nije upućeno Srbiji, niti ijednoj drugoj zemlji.

Dužnosnici Unije ipak su upućivali na zaključke s nedavno održanog sastanka šefova diplomacija članica EU-a, u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv europskih proizvođača.

Vijeće ministara vanjskih poslova izrazilo je očekivanja od tih zemalja da očuvaju jedinstvo međunarodne zajednice i ne povećavaju izvoz u Rusiju, a takvi su zaključci, inače, doneseni još prošloga tjedna.

U međuvremenu se oglasilio i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, ocijenivši da apel Bruxellesa trećim zemljama da ne izvoze poljoprivredne proizvode u Rusiju pokazuje da EU ne želi napustiti perspektivno rusko tržište te su uvjereni kako te zemlje mogu same odlučiti kako se ponašati.

Dačić: EU traži da ne izvozimo na njenu štetu

Potpredsjednik Vlade Srbije, ujedno i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, potvrdio je kako EU od Srbije traži da državnim mjerama ne potiče izvoz na štetu Unije.

„Srbija nije ni uvodila bilo kakve posebne mere kojima bi podsticala takve aktivnosti. Mi ćemo pažljivo razmotriti to obraćanje EU-a i o tome će Vlada zauzeti stav“, rekao je Dačić za RTS.

Osvrnuo se i na sutrašnji sastanak s njemačkim kolegom  Frank-Walterom Steinmeierom, s kojim će, kako je naveo, razgovarati o priključenju Srbije Europskoj uniji.

„Za Srbiju je veoma važno da do kraja godine otvori neka poglavlja i stav Nemačke će o tome, bez obzira što EU čini 28 država, biti jedan od presudnih“, rekao je Dačić.

Dodao je kako će Njemačku svakako zanimati planirano postupno usuglašavanje vanjske politike Srbije s vanjskom politikom EU-a, kao dijelom procesa europskih integracija.

Izvor: Al Jazeera i agencije