Ustavni sud o političkoj krizi na Kosovu

Prošlo je više od dva mjeseca od izvanrednih parlamentarnih izbora, a Kosovo je i dalje bez vlade, pa je nemogućnost stranaka da dogovore parlamentarnu većinu dovela zemlju u političku krizu.

Kako bi se pronašlo rješenje, na kosovskom Ustavnom sudu održana je javna sjednica povodom zahtjeva Demokratske partije Kosova o preispitivanju zakonitosti izbora predsjednika Skupštine na konstitutivnoj sjednici 17. srpnja. 

Sudnica Ustavnog suda je bila mala da primi sve one koji su htjeli prisustvovati javnoj raspravi između predstavnika Demokratske partije Kosova i stranaka koje su dogovorile koaliciju nakon izbora.

Arsim Bajrami iz Demokratske partije Kosova, koja je i pobijedila na izborima, smatra da je izbor prvog čovjeka Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe za predsjednika Skupštine neustavan.

“Tražimo da Ustavni sud proglasi neustavnim odluku za izbor predsjednika Skupštine, jer je ta odluka donesena na pogrešnoj ustavnoj pretpostavci o tome tko čini najveću parlamentarnu skupinu”, ukazuje Bajrami.

“Sud, također, treba konstatirati da je najveća parlamentarna skupina tokom konstituirajuće sjednice iz Demokratske partije Kosova, s 37 zastupnika. Nastavak sjednice bez našeg prisustva nije legalan, a to čini i izbor predsjednika Skupštine nezakonitim i neprihvatljivim. Također, zahtijevamo da sud donese odluku o tome da Demokratska partija Kosova ima ekskluzivno pravo da imenuje kandidata za predsjednika Skupštine”, dodaje Bajrami.

Šta je mjerodavno – Ustav ili poslovnik?

S takvim stavovima ne slaže se 65 zastupnika koji su na konstituirajućoj sjednici 17. srpnja glasali da Isa Mustafa postane predsjednik Skupštine Kosova.

Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, koja pred Sudom predstavlja stranke koje su dogovorile koaliciju nakon izbora, kaže da se Ustavni sud ne bi trebao izjasniti o ovim pitanjima jer je riječ o procedurama koje su propisane poslovnikom Skupštine, a ne Ustavom.

“Ova pitanja nisu predviđena Ustavom, tako da tražimo od Suda da ih ne razmatra. Cijeli tok konstituirajuće sjednice je predviđen pravilnikom Skupštine Kosova, a ne Ustavom, tako da su ova pitanja izvan jurisdikcije Ustavnog suda”, navodi Osmani.

Odluka Suda očekuje se narednih dana, no to neće označiti i kraj političke krize na Kosovu.

Sve albanske stranke u parlamentu, koji broji 120 zastupnika, odlučne su da ne ulaze u koaliciju s Demokratskom partijom Kosova Hashima Thacija, što može dovesti i do novih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera