IKEA otvorila prvu robnu kuću u Hrvatskoj

Prva robna kuća švedske kompanije IKEA u Hrvatskoj, u glavnom gradu Zagrebu, danas je u 10 sati kupcima otvorila vrata. Prvih stotinjak njih dočekali su uposlenici velikim aplauzom, a na otvorenju se pojavilo nekoliko stotina potencijalnih mušterija.

Prije otvaranja, održan je tradicionalni švedski doručak za poslove partnere, a prisustvovali su i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, potpredsjednik IKEA grupe Martin Hansson, ambasador Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt…

“Ovo je važan dan jer se otvara jedna od najvećih investicija u posljednje vrijeme u Hrvatskoj. IKEA-in moto je ‘zajedno’ i iskreno mislim da će ovdje interes pronaći i IKEA i naši građani, ali isto tako mislim i da će hrvatski proizvođači sa svojim proizvodima naći mjesta na policama IKEA-e, kako u Republici Hrvatskoj tako i šire. Ovo je jasna poruka kako je Hrvatska mjesto gdje investitori mogu planirati budućnost”, kazao je Josipović, prenose hrvatski mediji.

Nova zaposlenja

Otvaranjem IKEA-e, u koju je ukupno investirano 750 miliona kuna (98,1 milion eura), zaposleno je 350 radnika, a poručeno je kako to nije konačna cifra. Zbog potrebe otvorenja, zaposlili su radnike i honorarno.

Dragan Kalušević, glavni direktor IKEA-e u Hrvatskoj naglasio je da je ovo veliki dan za tu kompaniju te da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije bilo saradnje i na državnom i lokalnom nivou.

Vrpcu su zajedno prerezali Josipović, Hansson, Schmidt, Kalušević i direktor zagrebačke robne kuće Georg Platzer te su zajedno posadili drvo javora, što je tradicija prilikom otvaranje IKEA-inih robnih kuća.

Prvi kupci

Prema procjenama iz IKEA-e, jutros je u tu robnu kuću ušlo blizu 500 kupaca, od kojih su tek rijetki stigli u ranim jutarnjim satima. Među njima su prvi bili majka i sin Kardaczynski iz njemačkog Augsburga, a na odmoru su u Hrvatskoj i imaju rodbinu u Zagrebu.

Među prvim kupcima bila je i mlada poduzetnica iz Zagreba Sandra Bulat-Derviščaušević, koja je došla autobusom s namjerom da kupi stvari za uređenje trgovine koju otvara za mjesec.

Najveću gužvu u IKEA-i, ipak, očekuju za vikend, i to u poslijepodnevnim satima, a kako su i najavili, kupcima se ne nude nikakvi posebni popusti niti pokloni povodom otvorenja.

U ponudi imaju 9.500 artikala, većinom namještaja i stvari za uređenje i opremanje doma.

Izvor: Al Jazeera i agencije