Makedonija slavi nacionalni praznik

U Makedoniji obilježavaju Dan republike i praznik Ilinden budući da su se dva važna događaja u historiji zemlje dogodila na današnji dan – 1903. godine počeo je Ilindenski ustanak, oružani otpor protiv turske uprave, a prije 70 godina je održano prvo zasjedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, čime su postavljeni temelji republike.

Tim povodom, građani obilaze i spomenik Makedonium, izgrađen prije 40 godina na jednom od brežuljaka u Kruševu. Ispunjen je simbolima stvaranja makedonske države, a zbog neobičnog izgleda privlači turiste iz cijelog svijeta.

“Atmosfera na ovom mjestu izaziva jedinstvene osjećaje, možda slične onima kada sam se rodio, pretpostavljam, zato što ih se ne sjećam. Dolazak ovdje je više nego da se čovjek rodi”, kaže Bore Mitrovski, Makedonac koji živi u Sloveniji.

Spomenik predstavlja tri energije koje se spajaju u srce domovine: materijalnu – koja pokazuje historijske događaje tokom borbe za stvaranje države Makedonaca, duhovnu – predstavljenu šarenim vitražima, kao i istkanim ćilimima te kosmičku – koja sa vrha ulazi u objekat preko četiri otvora slobode.

“Spomenik objedinjuje tri simbola i tri perioda – buzdovan predstavlja prošlost, rasprsnuta bomba sadašnjost, a svemirski brod simbolizuje budućnost Makedonije“, pojašnjava Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Turisti dolaze i zbog sporta

Historija zemlje je predstavljena galerijama – prva preko embriona simbolizira da je narodu bilo potrebno mnogo vremena da sazri nacionalno, druga predstavlja ustanke u vrijeme Otomanske imperije, a treća Narodnooslobodilačku borbu u Drugom svjetskom ratu.

“U posljednjoj, četvrtoj galeriji, postavljenoj na istoku, predstavljeno je sunce kao kultni nacionalni simbol, ali i podijeljena jabuka, zato što je Makedonija u četiri rata bila ‘jabuka razdora’, odnosno izvor sukoba na Balkanu”, ukazuje Zoran Bogeski, direktor Istorijskog muzeja u Kruševu.

U Makedoniumu su i posmrtni ostaci Nikole Kareva, predsjednika Kruševske Republike, stvorene Ilindenskim ustankom 1903. godine, koji su ugušile tadašnje turske vlasti. Buna je trajala samo deset dana.

Osim zbog historije, turisti u Kruševo dolaze i zbog sporta.

“Sve više se razvija avanturistički turizam – letenje paraglajderima, planinski biciklizam, jahanje konja i upoznavanje divne i netaknute prirode Kruševa i njegove okoline”, navodi kruševski gradonačelnik Gjorgi Damčeski.

Sjećanje na zasjedanje ASNOM-a

Sedamdeseta godišnjica zasjedanja Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije, kad su postavljeni temelji savremene makedonske republike, obilježava se u Skoplju. Tadašnji partizan, sada 95-godišnji Petar Ivanovski, sjeća se zasjedanja održanog u manastiru Sveti Prohor Pčinjski.

“[Panko] Brašnarov, koji je otvorio zasjedanje, izašao je ispred delegata s uvodom, pun pohvala za ljepote Makedonije. Govorio je od srca. Rekao je da smo se okupili ovdje da donesemo rješenja o našoj državi i prolomio se aplauz”, prisjeća se Ivanovski.

Na zasjedanju je donesena deklaracija kojom se svakom građaninu i građanki garantiraju sloboda i ravnopravnost bez obzira na vjeru, nacionalnost i političku pripadnost, pravo glasa i besplatno obrazovanje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO