Ukinuta zabrana djelovanja zvaničnicima BiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ukinuo je zabrane vršenja javnih dužnosti za 30 osoba.

Time je okončan proces koji je prije devet godina pokrenuo tadašnji predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown.

Na taj način od danas nijedna osoba više nije pod sankcijama OHR-a. Odluka na snagu stupa odmah i neće utjecati na buduće pravne postupke protiv tih osoba.   

“Današnja vijest ni na koji način ne mijenja ovlasti visokog predstavnika da u budućnosti smijeni pojedince, ako budu kršili ili osporavali mirovni sporazum i mir koji je ovaj sporazum donio građanima BiH.

Ukidanje zabrana također ni na koji način ne predstavlja podršku za povratak bilo koje od ovih osoba na političku scenu, niti stvara bilo kakve obaveze njihovim nekadašnjim poslodavcima”, saopćeno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

Podrivanje poretka

Zajedničko gotovo svim smijenjenim osobama jeste da je u dokumentima OHR-a pisalo da podrivaju ustavni poredak zemlje i da na neki način ne služe poštivanju i provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, izvijestila je reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Nakon rata u BiH, visoki predstavnici su u različitim fazama, koristeći bonske ovlasti, smijenili blizu 170 zvaničnika i zabranili im obnašanje javnih funkcija bilo na entitetskom, općinskom, kantonalnom, ili, pak, državnom nivou.

Među njima je bio Ante Jelavić, koji je 2001. godine, u vrijeme kad je smijenjen, bio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Visoki predstavnik Wolfgang Petritsch tada je obrazložio da Ante Jelavić, koji je bio i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH, podriva ustavni poredak zemlje, da poziva na formiranje trećeg entiteta i podržava ratne zločince.

Različite funkcije

Sankcija je ukinuta i za Munira Alibabića, koji je u to vrijeme bio direktor Obavještajno-sigurnosne službe, a koja je tada egzistirala na nivou entiteta Federacija BiH, dodaje Al Jazeerina reporterka.

Među smijenjenim dužnosnicima tada su se našli neki načelnici općina. Među njima je bio Krunoslav Kordić, načelnik Općine Čapljina kojem je danas također ukinuta sankcija, zatim Mirsad Veladžić, također premijer Unsko-Sanskog kantona koji je smijenjen s te pozicije, te Dževad Mlaćo, koji je bio delegat u Domu naroda, a istovremeno i zastupnik u Skupštini Srednjebosanskog kantona.

Sankcija je ukinuta i Berislavu Pušiću, koji je bio šef Komisije za deminiranje, ali i Zoranu Nikoliću, koji je u vrijeme kada je smijenjen bio poslanik u Narodnoj skupštine Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera i agencije