Bez povlastica u vrtiću do ušteda u budžetu

Vlasti u Beogradu su odlučile napraviti uštede u gradskom budžetu ukidajući ili smanjujući pojedine povlastice roditeljima za boravak djece u vrtiću.

Roditelji i udruženja nisu zadovoljni takvim odlukama, dok u upravi Beograda navode kako su pojedine povlastice bile nerealne.

Ana Jeličić svoje dvije kćerke svakog radnog dana vodi u vrtić i do sada je imala popust od 20 posto na boravak u toj ustanovi, za oboje djece.

Odlukom gradske vlasti da promijeni pojedine članove pravilnika o finansijskoj podršci porodica s djecom – ubuduće će samo za jedno dijete imati pravo na taj popust.

“Svako poskupljenje nije dobro. Kad imate dvoje dece i kada oboje moraju da idu u vrtić, svaka vrsta popusta mnogo znači. Ukoliko uzmemo u obzir umanjenje koje smo do sada imali na mesečnom nivou to je bilo i do nekoliko hiljada dinara. Sa tih par hiljada dinara mogli ste da platite neke vannastavne aktivnosti ili da kupite neku odeću, obuću. Svakako da bi značilo”, kaže Ana Jeličić.

Najsiromašniji na udaru

Nove gradske vlasti Beograda nisu mijenjale samo odluke koje se odnose na popust za dvoje djece u vrtiću.

“Ukidanje ili umanjenje raznih povlastica za roditelje sa dvoje ili više dece ili za one sa decom koja boluju od raznih bolesti gradske vlasti Beograda pravdaju uštedom u budžetu. Istovremeno stižu upozorenja da u Srbiji vlada ‘bela kuga’, odnosno da se rađa sve manji broj dece”, javlja Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović.

U udruženju građana “Roditelj” tvrde da će na udaru novih mjera gradske vlasti najprije biti oni najsiromašniji.

“Poslednjom odlukom grada koja je vezana za refundiranje troškova vrtića biće pogođen najsiromašniji sloj roditelja. Čini se da je ova odluka doneta ad hoc. Bar mi ne znamo da postoji transparentna analiza troškova i problema kada je refundacija u plaćanju cene vrtića u pitanju, kao i koliko će se time konkretno uštedeti, da li će biti uštede i da li će ta ušteda biti vredna”, upozorava Angelina Radulović iz tog udruženja.

Ipak, gradska vlast odgovara: Znamo tačno kolika je ušteda, jer će godišnje iz beogradskog budžeta za ove namjene biti manje isplaćeno blizu milion eura.

“Kao i u svim oblastima u gradu, kada je promenjena vlast, trudimo se da uredimo sve oblasti, pa i oblast dečje zaštite. Zatekli smo jednu vrlo neuređenu oblast, tako da pokušavamo da sve uvedemo u neke tokove koji su finansijski realni”, napominje Snežana Đurić, gradski sekretar za dječju zaštitu.

U beogradskim vrtićima je najmanje 60.000 djece, a njih 37.300 do sada je koristilo razne vrste povlastica.

Izvor: Al Jazeera