Bake i djedovi plaćat će alimentaciju

Neplaćanje alimentacija čest je problem samohranih roditelja. Od jeseni će u Hrvatskoj, ako se ispostavi da roditelj koji s djetetom ne živi ne plaća alimentaciju, to umjesto njega morati raditi njegovi roditelji – odnosno bake i djedovi, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Kada god imaju priliku Jasenka i Hrvoje dane provode zabavljajući se u parku. Ljubav Jasenke prema unucima posebna je priča, kaže, pa nema toga šta za njih ne bi učinila, pa bi, ukoliko bi bilo potrebno, plaćala i alimentaciju.

„Ako bake i djedovi jesu u mogućnosti da plaćaju, ako su sposobni da plaćaju, onda mislim da bi to bilo uredu. Ipak su u krvnom srodstvu i trebaju snositi odgovornost za svoju djecu”, kaže Jasenka Lovoković iz Zagreba.

Država kao roditelj

Isto misli i država, pa još od 2003. godine u Obiteljskom zakonu stoji da, ako roditelj koji ne živi s djetetom ne plaća njegovo uzdržavanje, sud može odrediti da umjesto njega to čine njegovi roditelji.

“Sam sud odlučuje kada je to bivši supružnik, kod kojeg dijete ne živi, a kada su to roditelji tog supružnika koji bi trebao biti obveznik uzdržavanja, pritom vodi računa i o mogućnosti za uzdržavanje”, kaže Hrvoje Sadarić iz Ministarstva socijalne politike i mladih.

Iako postoje slučajevi u kojima bake i djedovi doista plaćaju alimentaciju za svoje unuke, više je onih kada je nesavjesnog roditelja zamijenila država.

Hrvatska za takozvano privremeno uzdržavanje godišnje izdvaja gotovo četiri miliona eura. Prošle je godine finansijski pomagala 2.470 djece. Zavisno od dobi djeteta iznos se kreće od 123 do 159 eura. 

Iako u Ministarstvu socijalne politike tvrde da novosti u vezi s plaćanjem alimentacije nema, odvjetnici kažu da će se mogućnost da baka i djed uzdržavaju dijete sada češće preispitivati.

Naplata sa zateznim kamatama

“Prvi put se zakonom uređuje da će država privremeno uzdržavanje priznati onom djetetu kojem roditelj – osoba koja ga je dužna uzdržavati – ne pruža uzdržavanje, ali se uz to mora učiniti vjerojatnim i to da bake i djedovi ne doprinose uzdržavanju tog djeteta. Do sada to tako egzaktno zakonom nikada nije bilo propisano”, kaže advokatica Vlatka Cikač.

Samohrani roditelj će se za pomoć državi moći obratiti već nakon tri mjeseca, ali tek kada se utvrdi da osim drugog roditelja ni baka ni djed dijete ne mogu uzdržavati.

„Nije pošteno! Oni nisu ni kumovali često toj vezi ni tim ljubavima, propalim brakovima i sada da oni to post festum još financijski… To je neshvatljivo!“, kaže  Branko Cvetković, glavni sekretar Matice umirovljenika.

A bolja ekonomska situacija u zemlji, smatraju u jednoj udruzi samohranih roditelja, povećala bi i broj roditelja koji svoje obveze ispunjavaju.

„U principu, naša iskustva u Udruzi su takva da nije stvar u tome da neće roditelji plaćati. Ljudi su nezaposleni, a da bi očevi dobili posao to uopće ne bi bilo upitno, ta alimentacija”, kaže Snežana Pavelić iz Udruge samohranih roditelja „Jedro”.

Nije upitno da će država sve što isplati za djecu samohranih roditelja tražiti nazad. Oni nesavjesni iznos će morati vratiti sa zateznim kamatama.

Izvor: Al Jazeera