Nesreća u zeničkom rudniku

U tehnološkoj nezgodi, koja je uslijedila nakon gorskog udara, koja se dogodila danas u jami Raspotočje, zeničkog Rudnika mrkog uglja, težu povredu je zadobio jedan rudar, a četiri rudara su lakše povrijeđena.

 Šef Urgentnog centra Kantonalne bolnice Zenica doktor Kasim Spahić kazao je da je odmah nakon nezgode na odjel dovezeno pet rudara, navodi agencija Fena.

Jedan je imao povredu noge i nakon saniranja povrede smješten je na odjel traumatologije, dok su ostala četiri rudara nakon opservacije i ukazane pomoći otpušteni na kućno liječenje.

Nema životno ugroženih

U gorskom udaru, koji se dogodio blizu podneva, nije bilo veće opasnosti po ostale rudare koji su se nalazili u proizvodnom procesu.

“Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su dojavu o gorskom udaru u jami Raspotočje RMU Zenica dobili oko 14 sati. Na lice mjesta su izašli pripadnici MUP-a kako bi osiguravali mjesto nesreće. Uviđaj obavljaju pripadnici Federalnog ministarstva za energetiku, rudarstvo i industriju nakon čega će biti poznato više informacija kako je došlo do nesreće. Prema informacijama kojima mi raspolažemo, nema životno ugroženih rudara”, izjavila je za Anadoliju Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Današnji gorski udar petoricu rudara je zatekao na velikoj dubini jame i oko 850 metara od ulaznog dijela.

Izvor: Agencije


Povezane

Rudarski inspektor kaže kako je vjerovatan uzrok smrtonosne nesreće nepravilno miniranje, rezultati istrage stižu za 10 dana.

Published On 05 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO