Zbog kiša vanredno stanje u pet opština u Srbiji

Za 20-ak rijeka najavljen je porast vodostaja, a područje Kostolca već je poplavljeno (Oksana Toski? / Tanjug)
Za 20-ak rijeka najavljen je porast vodostaja, a područje Kostolca već je poplavljeno (Oksana Toski? / Tanjug)

Na pojedinim vodotocima i branama u Banatu uvedene su izvanredne mjere obrane od poplava, potvrdilo je Javno vodoprivredno poduzeće „Vode Vojvodine“.

Izvanredne mjere uvedene su na 32 kilometra rijeke Moravice i branama Veliko Središte i Mesić, odnosno na Markovačkom i potoku Mesić, koji su u opadanju.

Iz „Voda Vojvodine“ potvrđeno je kako vodotok Moravice prijeti naselju Vatin, pa u cilju zaštite stanovnika i njihove imovine nadomak sela dežuraju radnici s mehanizacijom.

Vanredno stanje

Nestabilno vrijeme i jake padaline u posljedna dva dana u Srbiji pričinili su materijalnu štetu i plavljenje stambenih objekata zbog čega je vanredna situacija proglašena u Požarevcu, Medveđi, Topoli, Sokobanji i Boljevcu, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Na aktivnostima zaštite i spašavanja te ublažavanju i otklanjanju posljedica vremenskih nepogoda vatrogasci i spasioci Sektora za vanredne situacije Srbije intervenirali su 190 puta, a bili su angažirani na aktivnostima evakuacije i spašavanja ugroženih građana, ali i crpljenju vode i uklanjanju polomljenog drveća.

Tokom protekla dva dana evakuirane su 24 osobe, a njih je šest spašeno.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, pljuskovi s grmljavinom se očekuju tokom cijelog dana, dok se obilnije padaline očekuju na jugu, jugoistoku i istoku zemlje.

Antić: Energetski sistem stabilan

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandar Antić izjavio je kako je zbog obilnih padalina, koje su tu zemlju pogodile ovih dana, situacija u termoelektrani Kostolac „izuzetno teška, ali da je energetski sistem stabilan“.

Gostujući na RTS-u Antić je potvrdio kako je samo u Kostolcu posljednjih 10-ak dana palo 250 litara kiše po četvornom metru, uz podsjećanje da je godišnji prosjek padalina u tom kraju 600 litara vode.

„To pokazuje koliko je teško bilo preduzeti bilo šta da do ovakvih posledica ne dođe. U kopu Drmno trenutno se nalazi oko 500.000 kubika vode i za isušivanje kopa potrebno je 10 do 15 dana ukoliko se vreme stabilizuje. Prema poslednjim informacijama Blok A2, koji je juče iz tehničkih razloga isključen, upaljen je i biće stabilizovan. Borimo se da održimo Blok B2“, rekao je Antić.

Dodao je i kako je u toku tender za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava u Kolubari, izražavajući nadu da će do zime i iz tog kopa početi eksploatacija ugljena. Upozorio je i na mogući „najgori scenario“.

„Imamo razrađena tri scenarija. Prvi je da obezbedimo domaći ugalj, drugi je da uvozimo ugalj i treći je da nabavimo nedostajuću struju. Za sva tri scenarija bićemo spremni“, rekao je Antić.

Tvrdi i da Srbija ima najnižu cijenu električne energije u Europi te dodaje kako se prave različite kalkulacije i priprema paket mjera kojemu je cilj potaknuti ljude na uštede, stimulirati ih da plaćaju struju, uz brigu o ugroženim kategorijama.

Moguće nevrijeme i danas

Nakon dva dana nevremena koje je, nakon Hrvatske, zahvatilo Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju te prouzročilo materijalne štete, meteorolozi za danas najavljuju nestabilno vrijeme praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnim padalinama.

Za istočne i južne krajeve Srbije proglašen je narančasti meteoalarm, pa su moguće kratkotrajne vremenske nepogode s tučom i olujnim vjetrom, upozorili su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Ponegdje će pasti i do 40 litara kiše po četvornom metru, pa postoji opasnost od izlijevanja manjih rijeka te stvaranja bujičnih potoka koji mogu ugroziti stanovništvo i njihovu imovinu.

Za 20-ak rijeka najavljen je porast vodostaja koji mogu prijeći upozoravajuće razine za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava.

Iznad Srbije, ali i cijele regije, formirao se ogroman oblak koji donosi obilne padaline i vremenske nepogode, pa se stabilizacija vremena očekuje tek od nedjelje.

Žuti meteoalarm za BiH

I u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom, pa se prije podne kiša očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima, a tokom dana i u ostalim dijelovima.

Za sarajevsku, tuzlansku, višegradsku, fočansku i trebinjsku regiju proglašen je žuti meteoalarm koji najavljuje „potencijalno opasno“ vrijeme i poziva građane na oprez.

Tek popodne i krajem dana očekuje se smirivanje vremena i postupan prestanak padalina, potvrđeno je u Hidrometeorološkom zavodu Federacije BiH.

Za Hrvatsku je najavljeno promjenljivo oblačno vrijeme, još ponegdje s kišom ili pljuskom uz mogućnost grmljavine. Najviše sunčanog vremena očekuje se na Jadranu.

I na području Makedonije, koju je u četvrtak zahvatilo snažno nevrijeme te izazvalo poplave i pričinilo znatnu materijalnu štetu na objektima, infrastrukturi i automobilima, očekuje se promjenjivo vrijeme s mogućnošću novih obilnih padalina.

Dan nakon nevremena situacija u Skoplju je normalizirana, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska, podsjećajući kako je veliki problem glavnog makedonskog grada – neodržavanje tzv. atmosferske kanalizacije.

„Sistem se ne održava i ne može primiti velike količine vode, pa se stvore problemi na ulicama. Kad padne kiša, nastane haos i ljudima se veoma teško probiti skopskim ulicama“, javlja Smilevska.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO