Skoplje: Policija spriječila protest

Makedonska policija je ispred trgovačkog centra "Mavrovka" spriječila demonstrante da se upute prema zgradi Vlade (Anadolija)
Makedonska policija je ispred trgovačkog centra "Mavrovka" spriječila demonstrante da se upute prema zgradi Vlade (Anadolija)

U makedonskoj prijestolnici Skoplju u petak su ponovno održani prosvjedi nezadovoljnika nedavnom presudom makedonskog suda u procesu “Monstrum”, u kojem je šest Albanaca osuđeno na doživotni zatvor zbog ubostva pet makedonskih mladića kod Smilkovskog jezera 2012. godine.

Riječ je o prosvjedima koji su počeli 4. srpnja, a koji nisu održavani tijekom bajramskih praznika.

Današnjem skupu prisustvovalo je blizu 100 prosvjednika, što je znatno manje od ranije održavanih prosvjeda u Skoplju i drugim mjestima Makedonije, Albanije i Kosova, prenosi Anadolija.

Prosvjedi nakon džuma namaza počeli su ispred džamije “Jahja-paše”. 

Prošlo bez incidenata

Makedonska policija je ispred trgovačkog centra “Mavrovka” spriječila prosvjednike da se upute prema zgradi vlade. Tu je došlo do nesuglasica između policije i prosvjednika, ali nije bilo incidenata.

Jedan od organizatora prosvjeda i rođak jednog od osuđenih, Bedri Haydari, tvrdi da je prosvjed ispred zgrade vlade uredno najavljen i da će prosvjednici svoje nove zahtjeve iznijeti tek na skupovima na najavljenom mjestu.

Uzvikujući različite slogane, poput “Etnička Albanija!” i “Himna slobode!”, prosvjednici su izrazili gnjev činjenicom da je policija barikadom spriječila mirni skup ispred zgrade vlade.

Prosvjednici su se potom mirno razišli, a skup je, zbog kiše, trajao kraće od najavljenog.

Nakon okončanja sudskog procesa “Monstrum” i izricanja doživotnih zatvorskih kazni za šest Albanaca krajem lipnja za ubojstvo pet mladića kod Smilkovskog jezera 2012. godine, diljem Makedonije i susjednih Albanije i Kosova počeli su prosvjedi nezadovoljnih Albanaca.

Presude zbog napada na policajce

Tijekom prosvjeda 4. i 5. srpnja uhićeno je osam prosvjednika koji su bacali kamenje na policajce. Šestorica su nepravomoćno osuđeni na po tri godine zatvora, a dvojica oslobođeni.

Prvi masovniji prosvjedi izbili su 4. srpnja, kada je nekoliko tisuća Albanaca izazvalo pomutnju na ulicama Skoplja.

Od tada su prosvjedi održavani svaki dan, ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i na Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba s policijom.

Organizaciju prosvjeda je preuzela registrirana grupa članova obitelji osuđenih, a skupovi su najavljeni svakog petka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO