Osumnjičeni za mito predani Tužilaštvu BiH

Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Parlamentu Federacije BiH Hasana Samardžića i člana Nadzornog odbora Razvojne banke Federacije Ivicu Knezovića zbog navodnog primanja mita, te su predani Tužilaštvu BiH na dalju kriminalističku obradu.

„Sumnjiče se da su, kao organizirana kriminalna skupina, počinili više krivičnih djela korupcije među kojima su primanje dara i drugih oblika koristi, te protuzakonito posredovanje u vezi s krivičnim djelom organizirani kriminal“, potvrdio je glasnogovornik Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Adnan Tulić.

Samardžić i Knezović lišeni su slobode po nalogu Tužilaštva.

Nakon što osumnjičeni budu ispitani nadležnom sudu će biti upućen prijedlog za određivanje pritvora, rekao je Tulić.

Zastupnik Samardžić, kako nezvanično doznaje agencija Fena, posredovao je u davanju mita u iznosu većem od 5.000 eura, koji je trebao predati Knezoviću, a koji bi kao protivuslugu omogućio davanje kredita iz Razvojne banke poduzetnicima iz Unsko-sanskog kantona.

Knezovića je, kako prenose bh. mediji, na prijedlog federalnog premijera Nermina Nikšića i njegovog zamjenika Jerka Ivankovića Lijanovića Vlada Federacije BiH imenovala u Nadzorni odbor Razvojne banke.

Afere potresaju Razvojnu banku

Razvojnu banku Federacije BiH, podsjeća agencija Hina, već mjesecima prate afere koje su kulminirale odlukom entitetske vlade donesenom ranije ove sedmice o smjeni njezina dugogodišnjeg direktora Ramiza Džaferovića.

Smjena je uslijedila kao rezultat optužbi da se pretvorio u „otuđeni centar moći“, dijeleći pri tom kredite mimo utvrđenih kriterija.

Džaferović je odmah uzvratio optužbama kako je upravo zbog pritisaka iz Vlade koja ga je smijenila ranije bio prisiljavan odobravati kredite koji su se pokazali nenaplativima.

Džaferović je o tome u četvrtak dao iskaz u Tužilaštvu BiH, a mediji navode kako se ispituju sumnjivi plasmani vrijedni više od 39 miliona eura.

Grupacija MIMS odbacuje povezanost

Iz Sarajevske pivare i Grupacije MIMS danas je saopćeno da ne duguju Razvojnoj banci Federacije BiH niti jednu konvertibilnu marku.

Ističu da su neistine što je doskorašnji direktor Razvojne banke Ramiz Džaferović rekao o milionskim kreditnim iznosima, a koje je, navodno, pod nekakvim pritiscima plasirao u ove firme.

Dodaju da Džaferović već godinama sustavno kleveće Grupaciju MIMS i Sarajevsku pivaru, uprkos činjenici da je u više izvještaja Finansijske policije koji su podneseni o njegovom vođenju Banke krajnje jasno i decidno navedeno koliki su i kakvi krediti Razvojne banke bili na raspolaganju toj grupaciji.

Također, navode da je upravo iz tih izvještaja vidljiv i način funkcioniranja Razvojne banke pod upravom Ramiza Džaferovića i još vidljivija (zlo)upotreba Banke u razne svrhe, najmanje za razvoj privrede na ovim prostorima, te da je  jednostavno  provjeriti da Grupacija MIMS i Sarajevska pivara nemaju nikakvih obaveza niti kredita kod Razvojne banke FBiH.

Zbog „ranije iznesenih laži i kleveta“, Grupacija je pokrenula spor za naknadu štete od Ramiza Džaferovića, te tvrde da je Razvojna banka za njegovog mandata služila za kažnjavanje privrednika i podršku razvoja tuđe, a nikako domaće proizvodnje.

„Kao i bezbroj puta do sada, ispostavilo se da u BiH opet ponavljanje laži postaje prihvaćeno kao istina. Upravo zbog toga, žaleći što su i neki mediji olako prihvatili Džaferovićeve klevete, insistiramo na tačnosti informacija i iz same Razvojne banke u kojoj nema niti jednog kredita plasiranog u Sarajevsku pivaru i Grupaciju MIMS“, saopćeno je.

Stranačka podrška

Iz Unsko-sanskog odbora Narodne stranke Radom za boljitak poručili su kako ta stranka podržava sve institucije koje rade na vladavini prava i borbi protiv korupcije.

Istovremeno upozoravaju kako te institucije ne bi trebale biti u funkciji izborne kampanje te diskreditiranja određenih političkih stranaka i kandidata u BiH.

„Izražavamo uvjerenje da naši kandidati nisu umiješani u bilo kakve nezakonite radnje“, izjavio je Besim Šarić, predsjednik tog stranačkog ogranka.

Još je rečeno i kako „vladavina prava i pravna država u BiH moraju profunkcionisati, a korupcija među građanima ne smije biti stil života“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO