Dvije milijarde eura šteta od poplava u BiH

Najveću štetu pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači, a zatim veliki broj građana (EPA)

Poplave koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile u svibnju toj su zemlji nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je delegacija Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvješća o posljedicama poplava, koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Uoči donatorske konferencije, koja će biti održana u Bruxellesu 16. srpnja kako bi se pokušao prikupiti novac za obnovu područja pogođenih poplavama u Bosni i Hercegovinu i Srbiji, dovršeno je cjelovito izvješće o razmjerama šteta u Bosni i Hercegovini.

Precizna je procjena kako su one dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 2,04 milijardi eura.

Izvješće se temelji na procjenama različitih razina vlasti Bosne i Hercegovine provedenim uz potporu EU-a, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Analiza je pokazala kako su poplavama koje su Bosnu i Hercegovinu pogodile od 14. do 19 svibnja najviše pogođeni privatni sektor, obiteljska mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači, te veliki broj građana.

U entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ukupne se štete i gubici procjenjuju na 1,04 milijardi eura, za bh. entitet Republika Srpska iznos je 966 milijuna eura, te za distrikt Brčko 30 milijuna eura.

Štete u Srbiji 1,5 milijardi eura

Procjena se odnosi na potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti, te na povezane gubitke koji uključuju one u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i otežani pristup uslugama i robama, povećanje općih troškova i povećane rizike.

Prethodno je potvrđeno kako štete od poplava u svim sektorima u Srbiji iznose najmanje 1,5 milijardi eura.

Taj iznos se odnosi na sve sektore, uključujući kuće, obrazovne ustanove, cestovnu infrastrukturu, željeznicu, proizvodni sektor, poljoprivredna dobra.

U poplavama u Srbiji potpuno je uništeno 485 kuća, a veliki broj je pretrpio znatna oštećenja.

Zbog poplava najmanje 12.000 hektara obradivog zemljišta neće se moći koristiti cijelu jednu poljoprivrednu sezonu, što će, potvrdili su u Vladi Srbije, utjecati na bruto društveni proizvod, koji će biti u padu.

Izvor: Agencije