Šteta i gubici u Srbiji 1,53 milijarde eura

Izvještaj će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula (AP)

Direktna šteta u Srbiji nastala zbog katastrofalnih poplava koje su nedavno zadesile regiju iznosi 810,1 miliona eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura, pokazao je zvanični izvještaj o procjeni štete od poplava, koji je usvojila Vlada Srbije, a koji će biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu 16. jula.

Izvještaj je pokazao da ukupna šteta i gubici zbog ove prirodne katastrofe iznose 1,53 milijarde eura, prenosi agencija Tanjug.

Dvije trećine tog iznosa odlazi samo na proizvodne sektore, gdje su procijenjeni šteta i gubici na 1,07 milijardi eura.

Od toga, najveća šteta i gubici procijenjeni su u poljoprivredi – 107,9 miliona, odnosno 120,1 milion eura.

Velike štete u saobraćaju

Slijedi trgovina, gdje je procjena štete 169,6 miliona, a gubitaka 55,2 miliona eura.

Procijenjena šteta i gubici u socijalnim sektorima, koji obuhvataju stanovanje, zdravstvo, obrazovanje i kulturu je 34,6 miliona eura, odnosno 7,1 milion eura.

Šteta na objektima za stanovanje iznosi 227,3 miliona eura, dok su gubici po istom osnovu iznose 3,7 miliona.

U zdravstvu je šteta procijenjena na tri miliona, a gubici na 2,7 miliona eura.

Efekti poplava na infrastrukturnom sektoru, koji obuhvata saobraćaj, komunikacije i vodosnabdijevanje, procijenjeni su na 192,1 miliona eura, od čega na štetu odlazi 117,3 miliona, a na gubitke 74,8 miliona eura.

Najveća stavka u ovom sektoru je saobraćaj.

Novac od donatora

Kada je riječ o pitanjima poput životne sredine i upravljanja, procijenjena šteta iznosi 17,2 miliona, a gubici 10,6 miliona eura.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da će izvještaj biti predstavljen na donatorskoj konferenciji u Briselu i da će to biti prilika da svi zainteresirani pomognu.

“Već imamo donatore i u ova dva meseca i donatorskog novca. Tu je sasvim sigurno i novac iz kredita, koji će se prebaciti na hitnije projekte za putnu i železničku infastrukturu”, rekla je ona Tanjugu.

Zorana Mihajlović, koja je i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najavljuje da će oštećene i srušene kuće građana biti izgrađene ili popravljene do jeseni, odnosno zime, kao i putevi na poplavljenom području.

“Građani treba da znaju da je Vlada tu za njih i da će da učini sve da svako ima svoju kuću ili da dobije sredstva da je popravi. Deca će krenuti na vreme u školu, domovi zdravlja će biti popravljeni. To je naš zadatak”, poručila je Mihajlović.

Izvor: Agencije


Povezane

Prema prvim podacima – štete od poplava u Srbiji se procjenjuje na 1,5 milijardi eura. Vlada najavljuje da će svi dobiti pomoć na vrijeme. Ipak, građani Obrenovca su nezadovoljni jer još ne stiže nikakva pomoć. Tridesetak ih je protestovalo ispred Vlade Srbije.  

Published On 07 Jul 2014

Kako sanirati štete od poplava koje, prema prvim procjenama, prelaze milijarde eura? Kako kontrolirati trošenje donatorskih sredstava? Šta će za standard građana Republike Srpske značiti uvođenje novih poreza i nameta? Prema preliminarnom izvještaju Evropske komisije,  posljedice poplava u Bosni i Hercegovini,  veće su od dvije milijarde eura. Šteta u Republici Srpskoj i Federaciji BiH približno […]

Published On 20 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO