Šešelj ostaje u pritvoru

U Haagu nemaju odgovor hoće li razmatrati odgovor Šešelja ukoliko stigne nakon zadanog roka od tri dana. (EPA)

Nakon što je istekao rok za izjašnjavanje Vojislava Šešelja o prihvaćanju uvjeta Haškog tribunala za puštanje na privremenu slobodu i garancija koje je dala Vlada Srbije, odvjetnik Toma Fila kaže da to znači da će lider radikala ostati u pritvoru.

Fila je Tanjugu rekao da u ovakvim slučajevima nema posebne procedure i da, ako odgovora nema, smatra se da Šešelj nije suglasan s uvjetima koje mu je tribunal postavio.

Rok za izjašnjavanje Šešelja istekao je jučer, a među uvjetima za njegovo privremeno oslobađanje iz pritvora je kućni pritvor, oduzimanje putovnice, zabrana kontakta sa svjedocima i žrtvama…

U Haškom tribunalu Tanjugu je ranije danas rečeno da odgovor od Šešelja nisu dobili. U Haagu, međutim, nemaju odgovor hoće li razmatrati odgovor Šešelja ukoliko stigne nakon zadanog roka od tri dana.

Odvjetnik: Jedino pošteno puštanje bez uvjeta

Fila smatra da bi privremeno oslobađanje Šešelja iz pritvora Haškog tribunala bez ikakvih uvjeta bilo jedino pošteno rješenje, istaknuvši da sudsko vijeće u svakom trenutku može odlučiti da ga pusti samo uz garanciju Srbije da neće napustiti zemlju.

“U tom slučaju bi Šešelj morao da napusti Haag hteo, ne hteo. Ali ja mislim da to neće biti tako jer da su hteli da ga puste, oni mu ne bi postavljali uslove”, kaže Fila.

Navodi da je cijela priča oko Šešeljevog puštanja na privremenu slobodu “zamlaćivanje” i da dodatni uvjeti predstavljaju samo “spinovanje kako niko ne bi razmišljao o tome da se suđenje ne završava”.

Podsjetio je da se Šešelj već jednom izjasnio da ne želi prihvatiti uvjete tribunala i bilo kakve garancije Vlade Srbije, da je “rekao šta je imao” i da “jednostavno traži da ga onako kako je došao u Haag vrate nazad u Srbiju”.

Pod haškim uvjetima, kaže Fila, zatvor u Sheveningenu samo se zamjenjuje drugim u Beogradu, s tim što bi Šešelj bio u kućnom pritvoru, što se ne uračunava u kaznu.

“Zvalo bi se da je na slobodi, a on bi sedeo sa nanogicom zatvoren u jednom stanu. To je zamena zatvora, ovaj je malo bolji jer ima porodicu sa sobom, ali ne sme da izlazi, govori, ne sme ništa”, kaže Fila.

Fila smatra da Srbija treba zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da intervenira kako bi Šešelj odmah bio pušten na slobodu jer, kako navodi, država mora zaštititi interese svojih građana.

Glavni uvjet nadzor srpskih vlasti

Vlada Srbije priopćila je 1. srpnja da je spremna Haškom tribunalu pružiti garancije za privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, pod uvjetom da se lider radikala u pravno obvezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uvjete koje odredi ili s njim dogovori nadležno sudsko vijeće tog suda.

Haški tribunal dao je Šešelju rok od tri dana da se pisanim putem izjasni da će poštivati uvjete za eventualno privremeno oslobađanje, a glavni uvjet je da bude pod nadzorom srpskih vlasti od trenutka oslobađanja pa sve do povratka u Haag.

Šešelj se 23. veljače 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gde se izjasnio da nije kriv ni po jednoj točki optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u raspravnom postupku, koji je počeo 2007. godine.

Tužiteljstvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio iznositi nikakve argumente obrane.

Izvor: Agencije