Doboj: Obnova uz očekivanje kartica

Podjela platnih kartica građanima pogođenim poplavama počela je u Prijedoru, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Opštinske i gradske vlasti u ostalim područjima su spremne, a u entitetskoj vladi pozivaju na strpljenje. Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić je provjerila kada će početi podjela u Doboju.

Tri komisije popisivale su štetu u stanu porodice Božić. Dalibor sa suprugom i dvoje djece sada živi u jednoj sobi. Što prije se želi vratiti u svoj stan. Pomažu mu prijatelji, rodbina, ali čeka i karticu. Dalibor govori da o kartici ne zna ništa, ali smatra da će dobrodoći.

U Komisiji za popis štete grada Doboja kažu da je sada u toku formiranje komisije koja će biti zadužena za podjelu kartica. Tvrde da je popisano 99 posto poplavljenih domaćinstava, ali i dalje ima građana koji dolaze da prijavljuju štetu. Čekaju uputstva entitetske vlade.

Vrijednost do 2.500 eura

Predviđeno je da svaka kartica vrijedi do 2.500 eura. Ipak, neće svi dobiti jednak iznos, jer nije kod svih jednaka šteta. Također, građani nisu oslobođeni poreza na dodanu vrijednost od 17 posto. Dobojlije kažu da poskupljuje građevinski materijal. Božići i komšije uveliko rade. Dalibor kaže da je već potrošio 1.500 eura.

Blizu 200 firmi iz entiteta RS potpisalo je ugovor s Fondom solidarnosti. Kod njih će građani moći kupiti građevinski, elektro i vodomaterijal, ali i namještaj i bijelu tehniku. Među njima su i firme iz poplavljenih gradova i opština. Vlada je saopćila da trenutno nema novca za sve. Zato je ugovorom predviđeno da firme isplate izvrše u narednih nekoliko mjeseci.

Dobojlije podsjećaju na to da su od početka bili svjesni kako će obnova biti veoma zahtjevan posao. Gotovo dva mjeseca nakon poplava kažu da je u gradu mnogo toga urađeno, ali onima koji su izgubili sve čini se da napretka nema.

Izvor: Al Jazeera