Doboj: Obnova uz očekivanje kartica

Podjela platnih kartica građanima pogođenim poplavama počela je u Prijedoru, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Opštinske i gradske vlasti u ostalim područjima su spremne, a u entitetskoj vladi pozivaju na strpljenje. Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić je provjerila kada će početi podjela u Doboju.

Tri komisije popisivale su štetu u stanu porodice Božić. Dalibor sa suprugom i dvoje djece sada živi u jednoj sobi. Što prije se želi vratiti u svoj stan. Pomažu mu prijatelji, rodbina, ali čeka i karticu. Dalibor govori da o kartici ne zna ništa, ali smatra da će dobrodoći.

U Komisiji za popis štete grada Doboja kažu da je sada u toku formiranje komisije koja će biti zadužena za podjelu kartica. Tvrde da je popisano 99 posto poplavljenih domaćinstava, ali i dalje ima građana koji dolaze da prijavljuju štetu. Čekaju uputstva entitetske vlade.

Vrijednost do 2.500 eura

Predviđeno je da svaka kartica vrijedi do 2.500 eura. Ipak, neće svi dobiti jednak iznos, jer nije kod svih jednaka šteta. Također, građani nisu oslobođeni poreza na dodanu vrijednost od 17 posto. Dobojlije kažu da poskupljuje građevinski materijal. Božići i komšije uveliko rade. Dalibor kaže da je već potrošio 1.500 eura.

Blizu 200 firmi iz entiteta RS potpisalo je ugovor s Fondom solidarnosti. Kod njih će građani moći kupiti građevinski, elektro i vodomaterijal, ali i namještaj i bijelu tehniku. Među njima su i firme iz poplavljenih gradova i opština. Vlada je saopćila da trenutno nema novca za sve. Zato je ugovorom predviđeno da firme isplate izvrše u narednih nekoliko mjeseci.

Dobojlije podsjećaju na to da su od početka bili svjesni kako će obnova biti veoma zahtjevan posao. Gotovo dva mjeseca nakon poplava kažu da je u gradu mnogo toga urađeno, ali onima koji su izgubili sve čini se da napretka nema.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Vlada bh. entiteta Republika Srpska je najavila jednokratnu novčanu pomoć poplavljenim kućanstvima. Riječ je o 2.500 eura na posebnoj elektronskoj kartici. Međutim, mnogi su već počeli obnovu vlastitim novcem kako bi se što prije vratili kućama. 

Published On 23 Jun 2014

Neophodna je zajednička platforma koja će okupiti donatore i oštećene privrednike kako bi se pomoć distribuirala na što efikasniji način.

Published On 30 Jun 2014

Nakon poplava u Bosni i Hercegovini procjenjuju se štete koje iznose stotine miliona ili čak nekoliko milijardi eura. Tačne informacije još nema, a na završne brojke još će se čekati. Međutim, očekuje se skoro održavanje velike donatorske konferencije, a dosad skupljena pomoć još se bez kriterija dijeli. Osim svega toga primijetno je i nepovjerenje između lokalnih i viših […]

Published On 09 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO