Crna Gora zbog Rusije na čekanju za NATO

Odlazeći generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen, ponovio je da je Crna Gora najozbiljniji kandidat za članstvo. No, kao razlog za odgađanje poziva, neslužbeno se navodi, povezanost obavještajaca te zemlje sa Rusijom.

Iz Washingtona izvještava Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Anders Fogh Rasmussen je ponovio da vrata NATO saveza ostaju otvorena za nove članice, ali da sada nije vrijeme za slanje poziva.

“Naša vrata ostaju otvorena za evropske zemlje koje ispune neophodne kriterije. Na summitu će se donijeti odluka. Pripremamo paket o saradnji s Gruzijom i Crnom Gorom, kojim će početi otvoreni intenzivni razgovori. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a razmotrit će situaciju najkasnije do kraja 2015. godine. Tada će se odlučiti je li došlo vrijeme da se Crna Gora pozove u članstvo”, kazao je Rasmussen.

Ispunjavanje kriterija

To je politička odluka, istakao je Rasmussen, dodajući da svaka zemlja aspirantica mora ispuniti određene kriterije.

“Kada je riječ o Crnoj Gori, od njih tražimo provođenje reformi posebno u sigurnosnom sektoru. Sada ćemo fokusirati i pojačati razgovore s Crnom Gorom upravo u toj oblasti”, ocijenio je generalni sekretar NATO-a.

Đukanović: Nema ruskih obavještajaca

Crnogorski je premijer Milo Đukanović odbacio je mogućnost da u sigurnosnim strukturama rade obavještajci bliski Rusiji te dodao kako bi on prethodnih godina čuo takvu ocjenu da je vjerodostojna.

„Tokom svih mojih razgovora do sada, nikada, ni u naznakama, nije pomenuto da postoji makar jedno, a ne 25 do 50 takvih lica koji na taj način ugrožavaju ono što su bezbjednosni standardio koje Crna Gora mora unijeti svojom participacijom u NATO”, rekao je Đukanović.

Ono što nije javno rečeno jeste razlog zbog čega se poziv Crnoj Gori odgađa. Bivši dužnosnik NATO saveza, koji nije želio biti imenovan, rekao je da su Rusi uspjeli ući u crnogorsku obavještajnu službu.

Naglasio je da u crnogorskoj obavještajnoj službi ima 20 do 30 osoba koje su povezane s Rusijom.

“Njihove se aktivnosti neutraliziraju, ali treba vremena da se okonča taj proces”, zaključio je naš sugovornik.

Talac Gruzije

Osim toga, mnogi misle da je Crna Gora talac Gruzije.

“Zanimljivo je da Crna Gora vjerovatno ima veću podršku da se pridruži NATO-u. Mnogi su zabrinuti zbog Gruzije. Na summitu 2008. godine NATO je rekao da će Gruzija i Ukrajina postati članice Saveza. Mislim da na neki način Crna Gora plaća cijenu zbog Gruzije. Ipak, očekujem da će Crna Gora postati članica Saveza, ali ne vjerujem da će Gruziji to poći za rukom”, istakao je Robert Hunter, bivši američki ambasador pri NATO-u.

Poznavatelji situacije tvrde da je Gruzija vrući krumpir za NATO savez, kao što je i Ukrajina. Kažu, NATO mora biti oprezan zbog svog kredibiliteta i obaveza.

Ako NATO Gruziji pošalje akcijski plan za članstvo, a ne bude je branio, u slučaju da Rusija ponovno pošalje vojnike u tu zemlju, onda će kredibilitet NATO saveza biti itekako uzdrman, smatraju stručnjaci Atlantskog vijeća.

Izvor: Al jazeera


Povezane

Članice NATO-a odlučit će najkasnije do kraja 2015. ispunjava li Crna Gora uvjete da bude pozvana u njihovo društvo. Generalni sekretar NATO-a na sastanku u Briselu je rekao da vrata saveza ostaju otvorena i za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Gruziju, ali da te zemlje imaju još posla.

Published On 25 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO