Roditelji iz Vrbanjaca istrajni u zahtjevima

Ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, roditelji će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu (Srna)

U Vrbanjcima kod Kotor-Varoša održan je sastanak grupe roditelja bošnjačke djece koja nisu pohađala proteklu školsku godinu s potpredsjednikom Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Ramizom Salkićem i delegatom kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Mujom Hadžiomerovićem.

Salkić je rekao da je grupa roditelja bošnjačke nacionalnosti “oštećena” i da je resorno ministarstvo propustilo priliku da im izađe ususret.

“Po zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju RS-a, svako ima pravo izučavati nastavu na maternjem jeziku. U Vrbanjcima to nije ispoštovano i roditelji neće odustati od svoje borbe, a mi smo ih u tome podržali”, istakao je Salkić.

Osnovni sud u Kotor-Varošu odbacio je tužbu grupe roditelja bošnjačke djece iz Vrbanjaca protiv Osnovne škole “Sveti Sava” i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a te odredio da roditelji trebaju platiti sudske troškove u iznosu 2.250 eura.

Obraćanje Evropskom sudu

Predstavnica grupe roditelja bošnjačke nacionalnosti Hava Varošić potvrdila je da ova djeca neće pohađati nastavu ni naredne školske godine.

Ako njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, kako je kazala, pravdu će tražiti na Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Ne želimo da se naša djeca ispisuju iz područne škole u Vrbanjcima. Naša želja je da oni pohađaju nastavu u ovoj školi, ali pod uslovom da se uvede nacionalna grupa predmeta”, rekla je Varošić.

Ukupno 120 učenika u Vrbanjcima izgubilo je školsku godinu, a šestero od njih ispisalo se u toku drugog polugodišta i otišlo u Njemačku i Sloveniju da završe školsku godinu.

Izvor: Agencije