Počela isplata pomoći ugroženima u Slavoniji

Mjesec i pol od najveće poplave koju pamti stanovništvo na istoku Slavonije stiže prva novčana pomoć za stradale.

Pomoć dijeli Crveni križ Hrvatske koji je prikupio 11,6 milijuna eura te će u prvom krugu građanima isplaćivati po 533 eura.

Za 226 stanovnika sela Strošinci krenula je isplata prve novčane pomoći, a po 1.060 eura, koliko je za sebe i supruga dobila, došla je i Anica Tufehčić. O tome što će s novcem nije morala puno misliti.

„Kupit ću krevet da imam gdje spavati i da ne spavam u šupi. Eto, to će mi biti prvo“, kaže Anica.

Njezina kuća pod vodom je bila pola metra, a trag poplave koje je tisuće obitelji ostavila bez svega još se itekako dobro vidi. Aničin privremen dom za sada je pomoćni objekt u dvorištu.

„Tu živim. Budemo do 9-10 sati tu i onda idemo kod brata moga supruga i tamo spavamo. Niti nas tko vidi, niti nas tko čuje, mi se pokupimo i opet – bježi ‘vamo, bježi tamo. Tako je to kod nas već mjesec dana“, žali se Anica.

Mjesec dana već rade na obnovi kuće koju su godinama stjecali u čemu im nesebično pomažu i zaposleni na javnim radovima.

Obnovu počeli sami

U šesteročlanoj obitelji Fric alat su u svoje ruke uzeli i najmlađi, pa su i oni obnovu odlučili početi sami.

No, 5.300 eura koliko će dobiti za rekonstrukciju kuće, kažu, neće im biti dovoljno baš kao što im neće biti dovoljan ni novac koji dijeli Crveni križ – osim za „izgurati“ mjesec.

„Radim u firmi koja ne isplaćuje redovno plaću i nisam ju dobio već neko vrijeme. I što jesam, bio je minimalac tako da nam je to jedva za preživljavanje“, ukazuje Dražen Fric, stanovnik Strošinaca.

Nakon Strošinaca, pomoć bi trebala stići i u druga mjesta.

„Do kraja dana očekujemo još 10-ak popisa, što općina, što gradova. I čim ih dobijemo uplatit ćemo novac za pomoć. Očekujemo da ćemo u prvom krugu podijeliti oko 4,7 milijuna eura“, potvrdio je Robert Markt, izvršni predsjednik Crvenog križa.

Kontejneri za 30 obitelji

Popise rade načelnici općina, a onaj s imenima stanovnika Gunje užurbano se priprema već nekoliko dana. No, pomoć neće stići baš svima.

„Samo ljudi koji su prijavljeni u Gunji će to dobiti. Oni koji su se 17. svibnja nalazili ovdje. Svi oni koji su na radu u Njemačkoj, i šta ja znam u Europi, neće dobiti i neće dobiti oni koji su prijavljani u drugim mjestima, a ne u Gunji, iako ovdje imaju nekretninu“, objašnjava Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja.

Osim novčane, svakoga se dana dijeli i pomoć u vodi, hrani i osnovnim potrepštinama.

Mnoge obitelji još uvijek su desecima kilometara udaljeni od svojih domova u privremenim smještajima. Samo za dio njih ima mjesta u kontejnerima postavljenima na školsko igralište.

„Kontejneri će za sada biti dostatni tek za 30 obitelji, no u općini kažu da će kontejnera stići još. Tako ljudima žele omogućiti da budu što bliže svojim domovima, kako bi ih što prije obnovili i što prije se vratili svojim kućama“, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Prošlo je 45 dana od poplava, a ulice u ovom naselju u županjskoj Posavini i dalje su puste, dio kuća urušen je od siline vode, a neke su pred urušavanjem.

Published On 01 Jul 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO