Obrenovčani nezadovoljni obećanim rokovima

Štete od poplava u Srbiji procjenjuju se na 1,5 milijardi eura, pokazali su prvi podaci, a Vlada najavljuje da će svi dobiti pomoć na vrijeme. Ipak, građani Obrenovca su nezadovoljni, jer još ne stiže nikakva pomoć, pa je 30-ak njih protestovalo ispred Vlade Srbije. 

Građani Obrenovca predali su Vladi Srbije listu od osam zahtjeva, među kojima je najvažniji isplata 2.000 eura pomoći, i to do 25. jula, svakom domaćinstvu pogođenom poplavama.

“Ne očekujemo nekakve bajke, ispunjavanje ko zna čega, samo te neke najosnovnije stvari, bar rokove reći i šta će kada da se radi. I da se kreće da se radi nešto”, kaže Miodrag Nedić, stanovnik Obrenovca.

Ministrica energetike Zorana Mihajlović tvrdi da će građani dobiti pomoć, i to u određenom roku.

Vlada obećala pomoć

“Do početka jeseni, zime… ljudi koji nemaju kuće, dobiće kuće. Dakle, biće dovoljno novca za sve kojima su kuće delom uništene da taj novac iskoriste da bi svoje kuće popravili. Putevi će biti gotovi do 1. oktobra. Dakle, svi putevi i železnička infrastruktura što je bila uništena tokom poplava – biće rešeno”, obećala je Mihajlović.

Ipak, rokovi koje je ministrica saopćila dok su građani Obrenovca bili ispred zgrade Vlade ne zadovoljavaju organizatora protesta. Sada socijalni slučaj, a od septembra, kaže, Obrenovac će biti socijalna bomba.

“Mi da čekamo avgust ili septembar sa isplatom neke jednokratne pomoći – ne možemo. Nemamo gde da živimo, nemamo šta da jedemo, nemamo posla, nemamo ništa”, požalio se Dragan Murar, vođa protesta.

Druga grupa građana iz naselja Braća Jugović, koje je najgore pogođeno poplavama, nema namjeru čekati do 25. jula na isplatu novca i najavili da su će, ukoliko do srijede ne dobiju novac, blokirati prugu ka Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ako ne dobiju obećanu novčanu pomoć, nezadovoljni Obrenovčani će blokirati prugu prema Termoelektrani Obrenovac.

22 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO