Konstituiranje kosovske skupštine 17. jula

Na izborima je najviše glasova dobila Thacijeva DPK (AFP)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odlučila je da konstitutivna sjednica nove kosovske skupštine bude održana 17. jula.

Iz njenog kabineta je potvrđeno kako je proces prijevremenih izbora na Kosovu okončan nakon što je Centralna izborna komisija zvanično potvrdila njihove rezultate, čime je otvoren put za konstituiranje nove skupštine Kosova.

“Cjelokupno moje djelovanje bit će u skladu s Ustavom Kosova i postojećim zakonima. Nakon konstituiranja Skupštine poslat ću u parlament i prijedlog za novog mandatara za sastavljanje vlade”, ističe se u odluci Jahjage.

Kosovski Ustavni sud je 1. jula objavio tumačenje po kojem bi Jahjaga mandat za sastav vlade najprije trebala ponuditi Hashimu Thaciju, kao predsjedniku Demokratske partije Kosova, koja je osvojila najviše glasova na nedavnim kosovskim izborima.

Opozicija predlaže Haradinaja

U slučaju da Thaci u roku od 15 dana ne uspije sastaviti vladu, mandat bi trebalo dati onome ko osigura većinu u skupštini Kosova.

Predsjednica Jahjaga se 19. juna zvanično obratila Ustavnom sudu i tražila razjašnjenje dva člana kosovskog Ustava koji se odnose na to kome bi trebalo povjeriti mandat za sastav vlade.

Na izborima u junu najviše glasova dobila je Thacijeva DPK, ali su opozicioni Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo postigle dogovor o formiranju skupštinske većine, uz podršku u parlamentu pokreta Samoopredjeljenje.

Po dogovoru tih stranaka, mandatar za sastav vlade bio bi Ramush Haradinaj.

Opozicija je uvjerena kako Thaci neće uspjeti osigurati većinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije