Vučić: I u EU, i ostati prijatelj sa Rusijom

Vučić boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi (EPA)
Vučić boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, kako Srbija želi da postane dio Europske unije, ali da ne želi narušavati odnose sa Rusijom.

„Nikad nisam skrivao da Srbija želi da postane deo EU, ali Srbija ne želi da u teškom trenutku narušava dobre, najbolje prijateljske odnose sa Rusijom“, rekao je Vučić.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, Vučić je govorio i o projektu Južni tok, rekavši kako su ostala još samo tehnička pitanja, koja se brzo „zatvaraju“.

Ruski premijer Medvedev izjavio je da su dvije zemlje spremne da uskoro potpišu sporazum o Južnom toku, dodajući kako je „Južni tok prioritetan projekat za Rusiju što je postalo očigledno i u kontekstu događaja u Ukrajini“.

Podrška miru u Ukrajini

Vučić je takođe rekao da Srbija podržava sve mirovne inicijative ruskog predsjednika Vladimira Putina u vezi sa Ukrajinom, ali i podsjetio kako je Srbija podržala i stav Njemačke po tom pitanju.

„Srbija želi mirno rešenje ukrajinskog problema, jer je mala zemlja i mi smo na svojoj koži osetili kako to izgleda“, naglasio je Vučić.

Oba premijera su naglasila i kako međusobna robna razmjena stalno raste i da je prošle godine porasla za 15 posto, a u ovoj za devet posto, na što je ruski premijer ukazao kako se sve to dešava u vrijeme kada i u svjetskoj ekonomiji ima dosta problema.

Sutra sa Putinom

Medvedev je precizirao i da su direktne investicije firmi iz Rusije u Srbiju 1,3 milijarde dolara.

Razgovaralo se i o modernizaciji infrastrukture srpskih željeznica, što bi značilo i povećavanje izvoznog potencijala Srbije, naveo je Medvedev ističući istovremeno duboke  prijateljske, historijske i kulturne veze dvije zemlje.

Vučić boravi u dvodnevnoj posjeti Moskvi, a kako je najavljeno iz Kremlja, sutra će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o nizu pitanja iz područja bilateralnih odnosa, ekonomske saradnje i drugih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO