Iz Slovenije krenulo 19 biciklista za Srebrenicu

Maratonci će u pet etapa preći 227 kilometara između Vukovara, od Memorijalnog centra Ovčara, do mjesta Potočari u Srebrenici (Goran Ferbezar / Pixsell)
Maratonci će u pet etapa preći 227 kilometara između Vukovara, od Memorijalnog centra Ovčara, do mjesta Potočari u Srebrenici (Goran Ferbezar / Pixsell)

Iz Velenja u Sloveniji je u nedjelju ujutro krenulo je 19 biciklista na maraton do Srebrenice.

Organizator, Klub ekstremnih sportova šire regije Slovenije iz Velenja, želi ovim biciklističkim maratonom iskazati pijetet prema žrtvama genocida u Srebrenici.

“Biciklistički maraton Velenje – Potočari se vozi na trasi dužine 791 kilometara, a planiramo u Potočarima biti 11. jula”, izjavio je za TV 1 Slovenija jedan od učesnika maratona i organizator Husein Dedić, dodavši da će biciklisti voziti prvu etapu do Karlovca.

U znak sjećanja na prijeratne rudare Rudnika lignita iz Velenja koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici, na ovaj maraton su krenuli biciklisti iz svih dijelova Slovenije.

Uglavnom su to biciklisti čije porijeklo je iz Bosne i Hercegovine, najmlađi sudionik maratona ima 41, a najstariji 72 godine.

Maratonci krenuli iz Vukovara

Povodom obilježavanja 19. obljetnice srebreničkog genocida, s Vukovarske Ovčare u nedjelju ujutro krenulo je osam maratonaca prema Srebrenici, na etapu dugu 227 kilometara, kako bi podsjetili na ratna stradanja stanovništva ova dva grada i upozorili na neriješeno pitanje nestalih osoba.

Treći po redu ultramaraton na relaciji Vukovar – Srebrenica organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

Ultramaraton se održava od 6. do 10. srpnja, što je razdoblje u kojem će osam maratonaca zajedno krenuti iz Vukovara, a četvero maratonaca prijeći cijelu stazu između ova dva grada, javlja Anadolija.

Najduža etapa 54 kilometra

Maratonci će u pet etapa prijeći 227 kilometara između Vukovara, od Memorijalnog centra Ovčara, do mjesta Potočari u Srebrenici.

Etape maratona završavaju noćenjem maratonaca u hrvatskim i bh. gradovima, i to sljedećim redoslijedom: Vinkovci, Brčko, Janja, Zvornik i Srebrenica.

Najduža etapa maratona je između Vinkovaca i Brčkog i iznosi 54 kilometra.

Na mjestima gdje završavaju etape maratonce će dočekati predstavnici lokalnih vlasti i tako dati svoj doprinos ideji koju maraton zastupa.

“Namjera je organizatora podsjetiti javnost na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek, 19 godina nakon rata, ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih”, poručio je Kemal Bukvić, predsjednik VBNMGZ-a.

Trče i branitelji i studenti

U 3. ultramaratonu, među ostalim, sudjeluju četiri hrvatska branitelja: Duško Štrbac iz Zagreba, Elvir Rakipović, Dražen Ćućić i Robert Kasumović iz Osijeka te studenti Domagoj Šeremet iz Vukovara i Alen Čokić iz Županje.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, koji se dogodio u srpnju 1995. godine, smatra se jednim od najvećih masakara u Europi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka.

Vukovar je 18. studenog 1991. godine pao u srpske ruke, nakon tri mjeseca teških borbi, pri čemu su bivša Jugoslavenska narodna armija i srpske paravojne postrojbe ubile najmanje 1.739 osoba.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO