U Šamcu čekaju elektronske platne kartice

Iduće sedmice bi trebala početi podjela elektronskih platnih kartica građanima u poplavljenim gradovima bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Pomoću tih kartica poplavljena domaćinstva moći će kupiti potreban materijal za obnovu kuća, namještaj ili bijelu tehniku.

Počela je obnova kuće Jovanke Simić u Šamcu. Zidovi su i dalje mokri, ali rade se podovi i prozori. Cilj je što prije osposobiti makar jednu prostoriju za normalan život. Jovanka kaže da je posudila novac za materijal. Teško je, jer ne voli biti dužna. Živi sama od 113 eura penzije i čeka platne kartice da vrati makar dio duga.

“Sve se nadam… Eto, kažem vam… Ljudi nam pomognu. Čekaju nas i čekaće nas”, priča ona.

‘Svi smo propali…’

“Nije lako. Pa, ja… A neću da plačem, zato što smo svi… svi smo propali ovdje u Šamcu. Stvarno smo svi propali. I to bi svaka kuća, svaka žena bi isto rekla što ja kažem. Pa, ja…”, dodaje Jovanka Simić.

Porodica Dragice Smajlović vratila se kući čim se voda povukla. Kako su sva tri člana na birou, nemaju novca za popravke. Ne znaju ni može li se kuća obnoviti. Dragica kaže da se gotovo svakog dana pojavljuju nova oštećenja. Uz pomoć rodbine i Crvenog krsta, broje dane do obećane pomoći od Vlade RS-a.

“Komisija je bila. Popisala je štetu. Čekamo ishod. Šta će biti – ne znamo. Vidite i sami kakva je kuća. Havarija”, priča Dragica Smajlović.

“Tu živimo. Nemamo gdje. U vlazi. Tu i spavamo. I na tavanu smo spavali. Ja još spavam”, dodaje ona.

U samom gradu situacija je nešto bolja. Ulice Šamca su uglavnom čiste. Više nema gomila smeća.

“Ovo šetalište sada je potpuno očišćeno. Kafići, trgovine, apoteke… počeli su sa radom. Međutim, onima koji su sve izgubili u poplavama to malo znači. Podsjećaju da je u Šamcu i prije ovih poplava bio problem pronaći posao i da su mnogi teško živjeli i tada”, izvještava iz Šamca reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

‘Para govori…’

Radislav Stevanović prema struci je građevinski radnik. U Šamac je ranije dolazio zbog posla. Sada pomaže u obnovi i nada se nekoj zaradi.

“Normalno, para je para. Para govori… A da ima nekog posla, mislim, tako nema. Da ima…da imaš ti sad neku zaradu… Tanko”, kaže Stevanović.

Na platnoj kartici, u zavisnosti od štete, bit će pomoć do 2.500 eura. Jovanki bi, kaže, pomoglo da barem dio dobije u gotovini. Karticom bi mogla platiti materijal, ali ne i radnike.

Izvor: Al Jazeera