Rijeka: Mimohod i molitva za žrtve genocida u Srebrenici

Nakon molitve za sve žrtve u Srebrenici, mladi su u more bacili 19 bijelih ruža (Goran Kova?i? / Pixsell)
Nakon molitve za sve žrtve u Srebrenici, mladi su u more bacili 19 bijelih ruža (Goran Kova?i? / Pixsell)

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, u Rijeci je i ove godine središtem grada prošla kolona građana u bijelim majicama s natpisima “Srebrenica, da se nikad ne zaboravi”.

Mimohod i molitvu za žrtve pod nazivom “Srebrenica Rijekom hodi” organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Rijeke, a obilježavanje 19. obljetnice te tragedije završeno je bacanjem 19 bijelih ruža u more, javlja Hina.

Stotinjak građana u bijelim majicama, koje simboliziraju nadgrobne spomenike, nišane na najvećem groblju ubijenih Srebreničana u sklopu Mermijalnog centra u Potočarima, okupilo se kod Mosta hrvatskih branitelja i u koloni prošlo preko Korza do Jadranskog trga, te se istom trasom vratilo do mosta.

Tu je održana molitva za sve žrtve u Srebrenici. Na kraju su mladi u more bacili 19 bijelih ruža.

Nakon što je 11. srpnja 1995. godine Srebrenica, iako pod zaštitom Ujedinjenih naroda, pala u ruke Vojske Republike Srpske, ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka – odraslih muškaraca i dječaka.

Zapovjednik srpskih snaga je bio Ratko Mladić, prije toga zapovjednik jugoslavenskih snaga u Hrvatskoj, a danas haški optuženik za ratne zločine.

Ukop još 175 žrtava genocida

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine službeno je proglasio genocidom.

Dana 9. srpnja u jutarnjim satima u konvoju će put Potočara krenuti tabuti sa 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida, kojima će 11. srpnja biti klanjana kolektivna džennaza i obavljen ukop u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Senad (Ramo) Beganović je najmlađa žrtva koja će 11. srpnja ove godine biti ukopana u Memorijalnom centru.

Ove godine će u Potočarima 11. srpnja biti sahranjeno i 13 maloljetnika među 175 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Hurem (Bego) Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.

U Maršu mira do Potočara i ove godine se očekuje sudjelovanje između 4.000 i 5.000 ljudi iz cijelog svijeta, pri čemu se dosad prijavilo 160 grupa.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.066 žrtava genocida u Srebrenici, tako da će sa 175 žrtava koje će biti sahranjene 11. srpnja ove godine taj broj iznositi 6.241.

Izvor: Agencije


Povezane

Hatidža Mehmedović i Aiša Omerović saslušane su zbog ulaska u krug Zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje je ubijeno više od 1.000 Srebreničana 1995.

22 Apr 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO