Prijetnje poplavljenih građana Obrenovca

Obrenovac je nedavnim poplavama u Srbiji najviše pogođen. No, grupa građana se žali da obećanu pomoć od države ne dobija. Nakon dvodnevnog protesta ispred zgrade Opštine, odlučili su zakazati novi skup za ponedjeljak ispred Vlade Srbije. Za to vrijeme građani naselja Braća Jugović sami vode borbu za svoja prava.

Naselje Braća Jugović, iako je poplava odavno prošla, izgleda kao da se voda tek jučer povukla. Mještani kažu da su posebno ljuti na vlast – opštinsku, ali i državnu.

“Moj predlog je kolektivni predlog Braće Jugovića – ja ću prvi na banderi da se obesim… Neka dođe televizija, neka snimi, to Vučkovo i Čučkovo delo… Neka me zatvore sada slobodno – i jedan i drugi – jer meni je preko glave svega”, ogorčen je Gojko iz Obrenovca.

‘Zelena narukvica’

“Predsednik Skupštine Opštine Obrenovac kaže da razume nezadovoljstvo građana ovoga grada i navodi da će Opština i država učiniti sve da što brže dovedu situaciju u normalu”, izvještava iz Obrenovca reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

Gojko, ipak, nije ohrabren tim izjavama.

“Od 15. maja nijedan dinar nismo dobili, od 15. maja dobio sam jednu majicu na sajmu… I, dobio sam, kao Jevreji, žutu traku, ali ja nisam dobio žutu, nego zelenu traku kao narukvicu… Jesmo mi ovo ’41. godina ili 2014!?”, pita se Gojko.

Dio građana Obrenovca kaže da ih je beznadežna situacija natjerala da se sami organiziraju. Sami skupljaju pomoć koja im stiže iz pojedinačnih donacija i popisuju građane i domaćinstva.

“Na nama je samo da se nadamo i da se trudimo da uspemo u tome da dobijemo sredstva i pomoć što pre. Sada, koliko će to brzo stići, ni mi sami ne znamo”, rekla je Katarina Janković, stanovnica naselja Braća Jugović.

‘Makar glave odletele…’

Rokovi za predaju novca nekoliko puta su bili probijani. Posljednji je do srijede. Kažu, spremni su i na radikalne mjere. Svaka porodica u naselju bi trebala dobiti obećanih 2.000 eura.

“Ne bude li bilo u 15:00, u 16:00, pričam o naselju od 126 kuća, izaći ćemo na prugu, blokiraćemo prugu… E, da ih mi više ne bismo jurili, vreme prolazi, skupićemo mi njih kod nas da dođu i da pričaju šta budu imali da nam kažu. Mi se bez para nećemo povući, makar glave odletele”, zaprijetio je Jovan iz Obrenovca.

Ovih blizu 600 stanovnika čekat će obećanu pomoć uz, kako kažu, podršku grupi građana Obrenovca koja je za ponedjeljak najavila protest ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO