Milanović: Iza svake kritike je interes

Zoran Milanović: Oni koji su savjete Svjetske banke prihvatali automatski i danas su tamo gdje su bili prije deset godina (AP)
Zoran Milanović: Oni koji su savjete Svjetske banke prihvatali automatski i danas su tamo gdje su bili prije deset godina (AP)

Predsjednik Vlade Hrvatske i Socijaldemokratske partije Zoran Milanović izjavio je u subotu da na kritike iz Svjetske banke, iz koje je navedeno ono što su po njima razlozi zbog kojih je Hrvatska u dugogodišnjoj recesiji, među kojima su spomenuti, između ostalog, nedostatak vizije i liderstva, gleda prije svega kroz interes Hrvatske.

“Iza svake od kritika krije se i neki materijalni interes. Jedini naš interes je Hrvatska, to je materijalni interes svih nas koji živimo u Hrvatskoj. U tom kontekstu vidim i SB. Banci svaka čast, ali pogledajte malo po svijetu savjete koje je SB davala. Oni koji su ih prihvaćali automatski, bez razmišljanja i danas su tamo gdje su bili prije deset godina, a oni što su i slušali, ali i radili po svom su Koreja i slično”, rekao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara u Topuskom.

Zamoljen da komentira kritiku SB-a da Hrvatska nema čelnike koji bi je mogli izvesti iz krize, te da više pomažu javnom nego privatnom sektoru, Milanović je odgovorio:

“Vidite, netko misli da bi trebalo uništiti javni sektor, da bi trebalo sve karte dati na privatni sektor. Mi predlažemo izmjene Zakona o radu i smatramo da je to dobro, da je fleksibilniji, ali prvenstveno u interesu više posla. Ali kažemo i to da nećemo mijenjati mirovinski sustav na način da se u mirovinu ide tek sa 67 godina života. Onda kažu da smo socijalno osjetljivi, socijalisti ili da smo samo za javni sektor, a to je, prije svega, razum”, rekao je Milanović, prenosi Hina.

O ‘aferi Barbika’ čitao u novinama

“Uvijek je netko nečim nezadovoljan. Ja mislim da naša politika dokazuje da razmišljamo i biramo, da naše zakonodavstvo mora biti drugačije, više u interesu posla, ne poslodavaca, nego da pomogne nekim poslodavcima, mnogim poslodavcima, da otvaraju više radnih mjesta, što je u interesu ljudi”, kazao je Milanović.

Zamoljen da komentira pad rejtinga SDP-u, te činjenicu da je on po zadnjim anketama postao najnepopularniji političar, Milanović je rekao da misli da je njegova koalicija bolja opcija, te da će se u godinu i pol dana izboriti za povratak povjerenja.

“Mala je to razlika, pokazali smo da možemo. A ljudi neka razmisle što je alternativa. Čujte, to je nešto što kao svoj politički kapital ulažete, dižete, gubite, padate… Do izbora je više od godinu dana. Mi ćemo postići sa svojim prirodnim partnerima, vjerujem usprkos svih poteškoća, da Hrvatska nastavi putem ovih promjena, koje mnogi ne razumiju, ne prihvaćaju. Na nama je da to ljudima objasnimo i približimo. Ako to nismo u stanju, to je isto naš problem. Nitko ne može reći da Hrvatska nema alternative. Preživjet će, žilava je Hrvatska, ali pitanje je u kakvom stanju i što je alternativa”, rekao je Milanović.

Odgovarajući na upit novinara tko stoji iza “afere Barbika”, odnosno dokumenta nepoznatog autora poslanog Uredu predsjednika Ive Josipovića i na još neke adrese, a u kojem se na 13 stranica navode akcije kojima bi se u narednoj predsjedničkoj kampanji, navodno, trebala diskreditirati kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović, Milanović je kazao kako mu “stvarno nije poznato tko stoji iza toga”, te da je samo vidio nešto o tome u novinama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO